Hirdetés

Mutatjuk, mekkora minimálbér-emelés várható jövőre

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egész Magyarország ezt figyeli

Hivatkozás másolása

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint mintegy 15 százalékos minimálbér-emelés várható 2023. januárjától - válaszolta az Indexnek, aki szerint hamarosan megtörténhet a munkavállalók és munkáltatók közötti megálapodás a jövő évi béremelésről. A politikus még a tárgyalások előtt nyilatkozott a témával kapcsolatban.

A tárgyalások azóta már javában zajlanak, az államtitkár kiemelte: a jelenlegi helyzetben az elhibázott szankciós politika miatt mind a munkavállalók, mind a munkáltatók rendkívül nehéz helyzetben vannak. A munkavállalókat a magas infláció, a munkáltatókat pedig a magas energiaárak sújtják. Ugyanakkor egyértelmű célja a kormánynak, hogy megvédjék a teljes foglalkoztatottságot.

Czomba Sándor hozzátette, a kormány érdeke, hogy tartós megállapodás szülessen a munkavállalók és a munkáltatók között. Elmondása szerint a formális és informális egyeztetések alapján 2023. januárjától 15 százalék minimálbér-emelést jelenthetnek be, de vannak olyan szakszervezetek, amelyek 20 százalék feleti béremelést szeretnének.

Mostani várakozásaink szerint 15–17 százalékos béremelés várható. A munkáltatóktól 15 százalék alatti számokat hallottam, munkavállalói oldalról pedig 15 százalék felettit. Nagyjából ekörül látom az egyezséget, de ez teljességgel a partnerektől fog függeni

- mondta az államtitkár, majd felidézte, hogy 2022. január 1-től a havi bruttó minimálbér összege 200 000 forint a kormányrendelet szerint, míg a garantált bérminimum 260 000 forint. Ez azt jelenti, hogy 15 százalékos emeléssel 230-235 ezer forint alakulhat majd a minimálbér bruttó összege.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés