Hirdetés

Kivégzik a magyar webáruházakat a vásárlók, apokalipszis jön

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar e-kereskedelmi piacon működő webáruházak által kiszolgált online rendelések száma 2023-ban meghaladta a 83 milliót, értéke mintegy 1474 milliárd forintot tett ki, 8,5 százalékkal nőtt 2022-höz képest - derül ki a GKID piackutató vállalat és a Mastercard digitális kereskedelmi körképéből, amelyet kedden juttattak el az MTI-nek.

Az online vásárlókért folyó versenyben egyre nehezebb dolguk van a magyarországi vállalkozásoknak, egyebek mellett a látványosan megerősödő kínai e-kereskedők térhódítása miatt, ami nem magyar sajátosság, szinte minden EU-s piacot érint - emelték ki.

A közlemény idézte Madar Norbertet, a kutatást készítő GKID vezető tanácsadóját és partnerét, aki elmondta, hogy a kínai kereskedők piacformáló hatása leginkább a rendelések számában szembetűnő: a belföldi kereskedők által kiszolgált online rendelések száma 7 százalékkal nőtt 2023-ban, a magyar vásárlók azonban valójában ennél sokkal többet rendeltek, csak épp nem belföldi vagy EU-s kereskedőktől.

A magyar vásárlók által generált, teljes - belföldi és nemzetközi - e-kereskedelmi rendelésállomány a GKID adatai alapján több mint 32 százalékkal bővült és 2023-ban már meghaladta a 102 millió darabot.

Timár Szabolcs, a GKID vezető elemzője és partnere a közleményben megjegyezte, hogy a kínai webáruházak forgalom- és vásárló-elszívó hatását az online FMCG szektort leszámítva már minden e-kereskedelmi szegmens érzékeli, leghátrányosabban azonban a divat, játék és lakásfelszerelési kategóriákat érinti.

A GKID-Mastercard digitális kereskedelmi körképében kiemelten foglalkoztak a Temuval, és megállapították, hogy a kínai kereskedő, amely 2023 szeptemberében indult el Magyarországon,  2024 áprilisában már 1,25 milliós vásárlói bázissal bírt. A Temu oldalán a magyar vásárlók idén az év első három hónapjában már több mint 1,5 millió rendelést adtak le, ezek összértéke csaknem 22,5 milliárd forintot tett ki.

Amellett, hogy a kínai kereskedő által generált forgalom érezhetően hiányzik a magyar kereskedők bevételéből, a Temu és a többi globális online kereskedő térhódítása a vásárlási szokásokra is hatással van: ezek a webáruházak a vásárlóikat kezdettől fogva a saját mobilapplikációik irányába terelik, exkluzív - csak ott érvényes - akciók és személyre szabott ajánlatok segítségével - ismertette a GKID.

A kutatásból az is kiderült, hogy Magyarországon a belföldi e-kereskedők által kiszolgált online rendelések 59 százalékát továbbra is utánvétes fizetéssel egyenlítik ki, ami 1,6 százalékos növekedés 2022-höz képest.

Szetnics László, a Mastercard digitális szolgáltatásokért és termékekért felelős vezetője a közleményben rámutatott, hogy a globális e-kereskedők a magyar lakosság digitális fizetési szokásait is formálják, hisz míg belföldi viszonylatban dominál az utánvétes fizetés és ezen belül továbbra is erős a készpénz szerepe, addig a nemzetközi kereskedőktől csak online, előre fizetéssel lehet rendelni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés