Hirdetés

Egyre több cég alkalmaz terapeutákat a munkahelyeken

Virág Sára portré Virág Sára

A 21. századra jelentősen megváltoztak a munkavállalói igények a korábbi évekhez képest, ehhez pedig több cég is próbál alkalmazkodni. Sokan például már alapvető szolgáltatásnak tartják, hogy a munkahely állandó pszichológus jelenlétét biztosítja az alkalmazottaknak. 

Egyre több és több cég tesz jelentős erőfeszítéseket azért, hogy alkalmazkodjanak a kornavírus által megváltoztatott munkavállaói igényekhez, ennek érdekében pedig frissítik a juttatási csomagjaikat. A legtöbb alkalmazottnak jelenleg is a rugalmas időbeosztás és a biztos nyugdíjas évek jelentik a legnagyobb előnyt, de egyre inkább az előtérbe kerül a mentális egészség is, illetve, hogy ezt mennyire veszi figyelembe vagy támogatja az adott munkahely. Ennek érdekében néhány cég olyan újításokat vezetett be, mint az ingyenes meditációs foglalkozások a munkavállaóknak, vagy az online terápiás lehetőség. 

Más cégek azonban még ennél is tovább mentek, és már a helyszíni irodáikban is biztosítanak terápiás üléseket. Ezen cégek közé tartozik például a Comcast, a Delta Airlines vagy a Shaw Industries Group is. A munkavállalóknak lehetőségük van maximális diszkréció mellett részt venni egy-egy terápiás ülésen a munkanap során, ingyen és bérmentve természetesen – írja a BBC. A programot bevezető cégek szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az alkalmazottak nagyon szívesen igénybe veszik a szolgáltatást, főleg, mert a piacon nagyon nehéz elérhető szakembert találni, és annak is csillagászati ára van. 

Mentálhigéniás szakemberekből pedig alapvetően is nagy a hiány. Egy korábbi becslés szerint nagyjából 122 millió amerikai nélkülözi az elérhető pszichológiai segítséget a lakhelyéhez közel. Az Egyesült Királyságban saját bevallásuk szerint 2000 szakember hiányzott a rendszerből 2022-ben. Az amerikai pszichológusok emiatt rendkívül leterheltek; 60 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a covid után nem tud új beteget fogadni, 38 százalékuk pedig várólistát vezet. 

Emiatt, illetve a magas árak miatt rengeteg ember nem kapja meg azt a segítséget, amire egyébként szüksége lenne

És mivel a munkavállalók általános mentális állapota hatással lehet a teljesítményükre is, több cég úgy döntött, hogy megéri erre áldozni. És míg korábban gyakorlatilag tabunak számított erről beszélni a munkahelyen, az emberek láthatóan örömmel fogadják a változásokat. A kereslet miatt pedig a terapeuták száma is elkezdett növekedni. Az Egyesült Államokban például a Premise Health nevű cég közvetít terapeutákat. A szolgáltatás népszerűsége 2020 óta a hatszorosára nőtt – mondják. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés