Hirdetés

Szorgalom vagy betegség? Akár csendes gyilkos is lehet a munkafüggőség

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A magas elvárások, de akár az önbizalomhiány is vezethetnek odáig, hogy a dolgozó képtelen elszakadni a munkájától. A BBC újságírója részt vett az Anonim Munkamániások egyik ülésén, hogy megtudja, hogy megtudja, mások hogyan élik meg a függőségüket.

"Szomorú vagyok és szégyellem magam" - mondja egy nő, miután az estét azzal töltötte, hogy a kisfia lefektetése után küzdött a késztetés ellen, hogy teljesítse "az önmagának szabott eszement határidőt". A nő az Anonim Alkoholisták mintájára a munkafüggők számára létrehozott ingyenes felépülési program egy csoportfoglalkozásán mondta ezt, és hozzátette: annak ellenére, hogy három éve csatlakozott, még mindig érzi, hogy a munkamániája folyton visszahúzza őt az íróasztalához.

Egy másik nő elmondta a csoportnak, hogy akkor jött rá, hogy problémája van, amikor a vacsoraasztalnál ült a párja családjával, és kényszeresen csak a munkájáról beszélt, utána pedig rettentő kellemetlenül érezte magát.

Az Anonim Munkamániások hetente beszélik meg a velük történteket csoportokban, a BBC újságírója ezúttal egy online találkozóhoz csatlakozott. Az Egyesült Királyság minden részéből, sőt még a különböző időzónákban élőkből is voltak ott tagok. Az Anonim Alkoholistákhoz hasonlóan a szervezet azt hirdeti, hogy náluk bárki beszélhet a problémájáról, ítélkezés nélkül fogják meghallgatni.

Caroline Walker - vállalva a nevét - azt meséli, alig több mint három évvel ezelőtt jött rá, hogy problémája van, amikor ismét lemaradt a családja pizzaestjéről.

"Nem tudtam elszakadni a számítógéptől, pedig kétségbeesetten akartam. Állandóan dolgoztam esténként, hétvégén és ünnepnapokon" - idézi fel.

Számára azonban egyértelmű különbség van a túlhajszolt és a munkafüggő emberek között. "Sokan vannak, akik az elvárások miatt túlzásba viszik a dolgokat, de ha valaki munkamániás, akkor tudja, hogy valami rosszat vagy károsat csinál, és mégsem tudja kontrollálni" - teszi hozzá. Előfordult, hogy azt hazudta, csupán rendet rakni ugrik be az irodába, de persze nem erről volt szó: munkaidőn kívül is dolgozni ment, de szégyellte ezt a környezete előtt.

Úgy véli, a munkamániások gyakran azért kerülnek ebbe a helyzetbe, mert igyekeznek elkerülni a nehéz érzéseket, például az alacsony önbecsülést.

Nemrég a Desert Island Discs című műsorban James Graham drámaíró azt mondta, hogy a saját munkamániája hasonló gyökerekkel rendelkezik.

"Minden önbecsülésem, minden elismerésem, minden boldogságom és örömöm a munkából fakadt, és nem engedtem meg magamnak, hogy elhiggyem, hogy bármi másnak is van helye az életemben" - mondta a műsorvezetőnek.

Az NHS honlapja a munkafüggőséget úgy írja le, mint a munka iránti megszállottságot, amely fizikailag kimeríti az embereket, és negatívan befolyásolja a kapcsolatokat és a társadalmi életet. Ennek ellenére a munkamániát az Egyesült Királyságban a pszichiáterek által használt főbb diagnosztikai kézikönyvek nem ismerik el betegségként.

"Az emberek akkor kerülnek a háziorvosukhoz, ha kiégnek és megbetegszenek a munkától, vagy ha mondjuk a fáradtság miatt balesetet szenvednek, esetleg ha szívrohamot kapnak" - vélekedett Caroline.

Nick Hatter bristoli életvezetési tanácsadó, aki szorosan együttműködik a munkafüggőségben szenvedőkkel, azt tapasztalja, hogy a munkafüggőséget "gyakran az a félelem hajtja, hogy nem teszünk eleget, nem vagyunk elegek". Hozzáteszi, hogy a pénzügyi bizonytalanság is szerepet játszhat a probléma kialakulásában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés