Hirdetés

Micsoda? A négy napos helyett a hat napos munkahéttel kísérleteznének ebben az országban

Nap Híre portré Nap Híre

Hatnapos munkahetet vezetnek be Görögországban a szakképzett munkaerő növekvő hiánya miatt július 1-jétől.

A tervezett intézkedés egyelőre önkéntes jellegű, és jelentős bérkiegészítést jelenthet a munkavállalók számára. Az új szabályozás értelmében biztosítani kell a munkavállalóknak a hat napos munkahetet. Ha a hatodik munkanap szombatra esik, negyven százalékos bérpótlékot, vasárnap és ünnepnapokon pedig 115 százalékos bérpótlékot knálnak cserébe – írja a Blikk

"A munkaerőpiaci reform célja a munkaerőhiány enyhítése, valamint az ország gazdasági helyzetének javítása. A cél annak biztosítása, hogy a váltott műszakban dolgozó ipari vállalatoknak a magasan szakosodott személyzettel ne kelljen megszakítaniuk folyamataikat" – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung a görög Munkaügyi Minisztérium közleményét. 

A görög munkaügyi tárca szóvivője úgy véli, az intézkedés arra is lehetőséget biztosít, hogy az amúgy is jellemző túlmunkát az árnyékgazdaságból a legális gazdaságba tereljék. Az új szabály nem érvényes minden ágazatra, a köztisztviselők például kifejezetten fel vannak mentve a hat napos munkahét alól, a bankszektorban és a közszolgáltatásoknál azonban fel van ajánlva. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés