Hirdetés

Lehet, hogy kémkedik utánad a főnököd - így derítheted ki

Garai Kitti portré Garai Kitti

Volt már olyan érzésed, hogy valaki figyel téged? A távmunka korában a munkáltatók új módszereket találtak ki arra, hogy megfigyeljék az alkalmazottakat - akár anélkül, hogy ők észrevennék.

"Kevés az átláthatóság. Már az is hatalmas lépés lehet, ha kitaláljuk, hogy mi van a számítógépünkön" - mondta Hayley Tsukayama, az Electronic Frontier Foundation jogalkotási aktivizmusért felelős igazgatóhelyettese.

A munkavállalók valószínűleg jobban ki vannak téve a kémkedés kockázatának, amikor a vállalati technológiát, például a telefonokat vagy laptopokat használják. Azonban az Ön eszközének tevékenységét akkor is megfigyelhetik, ha vállalati szoftvert töltöttek le a személyes eszközeire, vagy ha a személyes eszközei csatlakoznak a vállalati hálózathoz. A legtöbb vállalat eszközkezelő szoftvert - amelyet szemtelenül "bossware"-nek neveznek - telepít az eszközökre, hogy figyelemmel kísérje a dolgozói tevékenységeket az eszközökön - írja a New York Post.

Az iPhone-felhasználók úgy tudják ellenőrizni, hogy a munkáltatójuk használ-e ilyen szoftvert, hogy megnézik a beállításaikban, az "Általános", majd a "VPN" és "Eszközkezelés" menüpontban a munkáltatójuk profilját, ha van telepített szoftver. Ez a Mac számítógépen a "Profilok" az "Adatvédelem és biztonság" alatt található, Windows PC-n pedig a beállítások között a "Fiókok", majd a "Hozzáférés a munkához vagy az iskolához" fül alatt.

Tsukayama azt is ajánlotta, hogy ellenőrizzük a készülék aktivitásfigyelőjét vagy feladatkezelőjét. Ha olyan alkalmazásokat és szoftvereket talál, amelyeket nem ismer fel, az jelezheti a szoftver használatát. "Legyünk kíváncsiak. Keresse meg a talált alkalmazás marketinganyagát is. Ezek gyakran felsorolják, hogy milyen funkciókat tudnak ezeket az alkalmazások" - mondta Tsukayama. 

Olyan szoftver is letölthető, amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy távolról irányítsák a vállalati eszközöket, és hozzáférjenek olyan funkciókhoz, mint a kamera vagy a mikrofon - magyarázzák a szakértők. A Mac beállításaiban a felhasználók az "Általános" részben található "Megosztás" alatt láthatják, hogy mit osztanak meg. A Windows beállításaiban a felhasználók a "Rendszer" menüpontra navigálva tekinthetik meg a megosztási engedélyeket.

Egy másik módja annak, hogy ellenőrizze, hogy a munkáltatónak van-e ellenőrzése az eszközei felett, hogy megnézze, kié a technológia adminisztrátori fiókja - ha ez a munkáltatója, akkor előfordulhat, hogy minden alkalommal, amikor egy alkalmazást tölt le az eszközre, a bejelentkezési adatok megadására szólítja fel.

A rendszerbeállítások mellett a keresőmotor-alkalmazásokra telepített böngészőbővítmények is erősíthetik a kiberbiztonságot - tette hozzá Mark Ostrowski, a Check Point Software Technologies egyik vezető mérnöke. Az ilyen bővítmények extra biztonsági réteget adnak, és arra ösztönözhetik a felhasználókat, hogy ne adjanak meg érzékeny információkat az AI chatbotokba. Ráadásul a bővítményeknek köszönhetően a letöltés előtt átvizsgálhatják a fájlokat. 

De a főnökeink még a felhasználói viselkedést is nyomon követhetik, például azt, hogy mennyi időt töltenek a munkavállalók online vásárlással - tette hozzá. 

Ezek mellett a vállalat Wi-Fi-jéhez vagy magánhálózatához való csatlakozás is veszélyeztetheti a személyes adatainkat, ugyanis így a munkáltató hozzáférhet a meglátogatott weboldalakhoz, a közösségi médiában közzétett dolgainkhoz, vagy akár a magánüzenetekhez, még a személyes eszközökön is. A VPN-ek, vagyis a virtuális magánhálózatok szintén ugyanilyen megfigyelési potenciállal bírnak.

A vállalati fiókokon vagy eszközökön semmi sem privát - még a Slacken vagy a Teams-en keresztül küldött közvetlen üzenetek sem. Ha a főnöke meg akarná nézni a kommunikációs platformokon vagy e-mailben az alkalmazottak közötti privát levelezést, megtehetné.

"Ha a munkáltató meg akarja nézni a vállalati fiókon keresztül küldött e-mailek tartalmát, az már közvetlenül a szoftverszolgáltató és a vállalat biztonsági csapata között megtehető. A munkavállalónak nincs módja arra, hogy ezt lássa" - magyarázta Ostrowski. 

A mesterséges intelligencia bevezetésével pedig az új technológiák több lehetőséget teremthetnek a munkáltatók számára az emberek utáni kémkedésre, például a mozgásuk nyomon követésére, a digitális viselkedésük, tartózkodási helyük rögzítésére és egyebekre - amit a felmérés adatai szerint a munkavállalók határozottan elleneznek.

Tsukayama azonban megjegyezte, hogy a munkavállalóknak nincs sok törvényes joguk arra, hogy mindezt megakadályozzák, és nincs is sok terepük arra, hogy visszavágjanak. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés