Hirdetés

Kiderülnek Müller Cecília legféltettebb titkai

Nap Híre portré Nap Híre

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben, így ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit.

A lap még másfél évvel ezelőtt indított pert az adatok nyilvánosságáért. A Fővárosi Ítélőtábla november 23-i ítéletében a portálnak adott igazat, és a márciiusi elsőfokú ítéletet megváltoztatva kötelezte az operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket, amiket eddig féltve őriztek.

A portál felidézte: az operatív törzs arra hivatkozva tagadta meg a jegyzőkönyvek kiadását, hogy a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok. A friss ítélettel azonban azt mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A szóbeli ítélet szerint az Ítélőtábla bírói tanácsa összesen 175 jegyzőkönyvet nézett át, és csak 13-ban találtak pár bekezdést, amelyet az iratok kiadásakor indokolt kitakarni, mert azok a döntéselőkészítő munkát végző személyekhez köthető “véleményező tartalmi elemek”.

A jogerős ítélet ellen az operatív törzs még fordulhat felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés