Hirdetés

Most jött a hír, ekkor lép életbe az izraeli tűzszünet

Nap Híre portré Nap Híre

Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a Gázai övezetben a legalább négynapos, de akár tíz napig is eltartó tűzszünet izraeli, palesztin és egyiptomi források egybehangzó jelentése szerint.

A katari fővárosba érkezett szerdán Dedi Barnea, a Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője, hogy még a tűzszünet életbe lépése előtt megbeszéljék a Hamász palesztin iszlamista szervezet által az övezetbe elhurcolt izraeli túszok elengedéséről született megállapodás tisztázatlan részleteit. 

Izraelben a tűzszünet kezdetéig a legfelsőbb bíróságnak határoznia kell az izraeli börtönökből szabadon engedendő palesztinok ügyében benyújtott esetleges petíciókról, a bíróság jóváhagyhatja, elhalaszthatja, vagy megakadályozhatja az illetők elengedését, de a korábbi hasonló esetek alapján az a tapasztalat, hogy a bíróság nem tart vissza egyetlen bebörtönzöttet sem. 

A szabadon engedendő izraeli túszokat a palesztinok a nemzetközi vöröskeresztnek adják át, a szervezettől pedig az izraeli hadsereg fogja átvenni őket. A gyerekekkel először kapcsolatba kerülő katonákat szakpszichológusok készítik fel erre a feladatra. 

Ugyanis az első órákban a gyerekeket csak katonák kísérik, családtagjaik és egészségügyi szakemberek még nem lesznek ott. A tűzszünet életbe lépése előtt még folynak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között. Egy izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy az izraeli csapatok elfoglalták a Hamász egyik parancsnokságát az övezet északi részén, Seik Zajed negyedben. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) azt közölte, hogy két iskolaépülete teljesen romba dőlt az izraeli támadásokban - írja az MTI.

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés