Hirdetés

Megoldódott a Mona Lisa legnagyobb rejtélye? Sokkoló felfedezésre jutott egy tudós

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Leonardo da Vinci Mona Lisáját - a világ egyik leghíresebb festményét - hatalmas rejtélyek övezik; a női figura személyazonossága körüli kérdésektől kezdve a rejtélyes arckifejezésig. Egy olaszországi geológus szerint most legalább a műalkotás egyik titkára fény derülhetett.

Ann Pizzorusso, aki egyszerre geológus és művészettörténész - Leonardo és a reneszánsz korszak a szakterülete -, úgy véli, hogy geológiai szakértelmét felhasználva kikövetkeztette a Mona Lisa elkészültének helyét.

Három évtizeddel ezelőtt Pizzorusso ellátogatott az olaszországi Comói-tó délkeleti partján fekvő Lecco városába - ahol szerinte a festmény játszódik -, hogy a művész naplóbejegyzéseivel és rajzaival felfegyverkezve nyomon kövesse Leonardo útját. "A jegyzetfüzetében említi, hogy Leccóban járt" - mondta a CNN-nek adott telefonos interjújában. "Mérnökként dolgozott".

Pizzorusso szerint a projektet, amelyen Leonardo dolgozott, törölték, de geológiai tereprajzai megmaradtak (egy Lecco melletti hegyvonulatról készült vörös krétarajz a londoni Windsorban található királyi gyűjteményhez tartozik).

Bár nem Pizzorusso az első, aki elméletet állított fel a Mona Lisa helyszínéről (2011-ben egy művészettörténész a festmény helyszínét egy Bobbio nevű kisvárosnak, egy másik pedig Arezzónak tulajdonította).

A korábbi számítások a Mona Lisa jobb válla fölötti íves hídra koncentráltak. Pizzorusso azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a horizonton látható egyedi sziklaalakzatból többet is ki lehet szűrni. "A hidak helyettesíthetők" - mondta. "Ha a háttérben nézzük, akkor csúcsokat látunk. Ez egyfajta erózió, ami a mészkőben történik, amely törésekkel rendelkezik, és tömbökben törik le, majdnem olyan, mint egy fűrészfogas minta... Meg tudjuk mutatni, hogy a mészkő létezik (Lecco). Ha megnézzük a Mona Lisát, a háttérben hegyek sorozata látható, amelyeknek ilyen fűrészfogas mintázata van".

Hasonlóképpen, a Mona Lisa mögötti víztömeg is geológiai szempontból specifikus, Pizzorusso szerint a Comói-tó - egy szubalpin gleccsertó, amely körülbelül 10 000 éves múltra tekint vissza. "Ha mögötte nézzük a hosszúkás gleccsertavakat, [láthatjuk, hogy] sajátos formájuk van, mint az ujjaknak" - mondta. "Mert amikor a gleccser elmozdult, bizonyos földdarabokat kimart".

Magabiztossága ellenére Pizzorusso 30 évig hallgatott sejtéseiről, és csak más Leonardo-kutatóknak mondta el alkalmi beszélgetések során. A héten visszatért Leccóba, és még mindig biztos abban, hogy "minden stimmel", és most egy geológiai konferencián fogja bemutatni eredményeit a városban.

Bár a földtudomány és a művészettörténet talán nehezen tűnik párosíthatónak, Pizzorusso szerint az interdiszciplináris megközelítés gazdagíthatja Leonardo műveiről alkotott ismereteinket. "Botticelli, sőt Michelangelo is szörnyű háttereket készített, mert úgy vélték, hogy az alakok fontosabbak" - mondta a CNN-nek. "Ha a háttér jól van megfestve, akkor jobban megbecsülöd a természetet". Bár Pizzorusso elismeri, hogy meglepte a széles körű érdeklődés. "Ez azt bizonyítja, hogy az emberek mennyire szeretik ezt a festményt."

De a felfedezés csak még több rejtélyhez vezethet. Ha a helyszín Lecco, ahogy Pizzorusso feltételezi, akkor még több kérdés marad, hogy a híres festő miért éppen ezt a helyet választotta éppen ehhez a portréhoz.

"Nem tudjuk, hogy ki Mona Lisa, egyesek szerint egy gazdag toszkán kereskedő felesége volt"

 - mondta, utalva egy népszerű történelmi elméletre, amely szerint a figura alapja Lisa Gherardini olasz nemesasszony volt. "Miért helyezte őt ebbe a vad, zabolátlan környezetbe? Ez nem Toszkána. Mit akart üzenni nekünk azzal, hogy ezt a derűs, rejtélyes hölgyet ebbe a vad, alpesi környezetbe helyezte?" - tette fel a kérdést Pizzorusso.

"Igazán kíváncsi vagyok, hogy mit üzent ezzel a festménnyel nekünk".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés