Hirdetés

Az MNB most megtörte a csendet: háború dúl Orbán és Matolcsy között?

Nap Híre portré Nap Híre

Olyan hírek jelentek meg, miszerint a miniszterelnök és a jegybankelnök szóba sem állnak egymással.

"Az elmúlt napokban a Bloomberg nemzetközi hírügynökség és Ujhelyi István szocialista Európa parlamenti képviselő is valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról" - írja az MNB közleménye.

A Bloomberg a múlt héten azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök között nyílt konfliktus alakult ki a gazdaságpolitika miatt. Az elmúlt hetekben Matolcsy nyíltan kritizálta a kormányt. 

Matolcsy György arról beszélt korábban, hogy a 2021 közepétől végrehajtott fordulat egyik mellékszála, hogy a jegybank függetlensége és önállósága ellen rejtve és nyíltan is támadás történt, illetve történik. A jegybankelnök hozzátette, hogy amit most tervez a kormány a jegybanktörvénnyel, az jelentős támadás az MNB függetlensége ellen.

Ezt követően az MNB 11 pontos listát adott ki arról, hogy a kormány által milyen támadások érték az MNB-t. Felhívták a figyelmet arra a sorozatra, amely már "eddig is szűkítette a monetáris politika függetlenségét, gyengítette transzmissziós csatornáit". Ilyen előzmények után érkezett meg az MNB közleménye hétfő délelőtt. 

"A hamis pletykákkal ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről" - írja az MNB a Portfolio szerint. 

"A Magyar Nemzeti Bank felhívja az érintett sajtóorgánumok és pártpolitikusok figyelmét, hogy a hazai pénzügyi rendszer iránti bizalom megőrzése és az olvasók objektív tájékoztatása érdekében mellőzzék a téves következtetéseket és valótlan állításokat tartalmazó információk közzétételét" - zárul az MNB közleménye.

Orbán Viktor mindeddig viszonylag szűkszavúan kommentálta a kérdést. Matolcsy bíráló szavai után, de a jegybank 11 pontos listája előtt adott ki közleményt. "A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen" - reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Matolcsy György kijelentéseire.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés