Hirdetés

Orbán Viktor váratlanul kikotyogta, Donald Trump készül valamire

Nap Híre portré Nap Híre

A Naphire.hu is beszámolt róla, hogy Donald Trump nem fogta vissza magát, amikor az őt meglátogató Orbán Viktorról beszélt. „Senki nem jobb, okosabb, vagy jobb vezető Orbán Viktornál” - mondta a volt amerikai elnök, aki a legjobb úton van afelé, hogy idén is a republikánusok elnökjelöltje legyen Joe Bidennel szemben. 

Trump fölényes győzelmet aratott a szuperkeddi republikánus előválasztásokon, amivel megszilárdította vezetését a republikánus elnökjelöltségért folytatott előválasztáson. Ezzel szinte biztosan ő lesz Joe Biden kihívója novemberben. 

Orbán Viktor egy Donald Trumppal közös nőnapi videóval kedveskedett a magyar nőknek, majd kettejük találkozójáról is posztolt fotót és videót is. 

Vasárnap este Orbán Viktor az M1-nek adott interjút, amelyben elsősorban a Trump-Orbán találkozóról beszélt. 

Az atv.hu beszámolója szerint amerikaiak az európai kultúrát és történelmet részleteiben nem ismerik, de azt tudják, hogy mi egy szomszédos ország vagyunk, és ha a szomszédban háború van, az rossz. Emellett üzletemberek is, tudják, ha a szomszédban ilyen a helyzet, az neked sem jó - mutatott rá a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy a volt elnöknek valóban van-e egy titkos terve, Orbán Viktor úgy felelt: Trumpnak részletes tervei vannak arra, hogy békét teremtsen, de ő "nincs felhatalmazva arra, hogy a leendő amerikai elnök" terveit ismertesse.

Hangsúlyozta: különleges helyzetben vagyunk, Magyarországnak kitüntetett helye van az alapítványban, amely Trump programját írja. Szerinte ma Amerikában úgy tekintenek Magyarországra, mint egy különleges helyre, egy progresszív-liberális óceán szigeteként, egy olyan szigetként, amely konzervatív politikát csinál. Mi megcsináltunk olyan dolgokat, amit ők is szeretnének, csak nekik nem megy - fogalmazott, hozzátéve: ilyen például a közbiztonság, itt nem a rendőrök ellen beszélnek, nem a bűnözők, hanem az áldozatok jogáról beszélnek. 2010 óta olyan mértékben helyreállítottuk a közrendet, hogy Európában mi vagyunk a legbiztonságosabb ország - mondta a kormányfő. Kiemelte azt is, hogy mi megállítottuk a migrációt, amit az Egyesült Államok szintén nagyon szeretne. 

A miniszterelnök felidézte: George Bush óta ő minden amerikai elnökkel személyesen találkozott, a republikánusok most értik, hogy az USA olyasmit vár el tőlünk, amit mi nem tudunk, nem akarunk teljesíteni - itt említette a háborúba való beszállást és az LMBTQ-jogokat. Szerinte a mostani amerikai kormányzat arra jutott, hogy az egyetlen megoldás, ha leváltják a magyar kormányt, ezért pénzt ad a baloldalnak és egyes civil szervezeteknek. Ennek gazdasági ára is van, a mostani politikai viszonyok nem segítik a gazdasági együttműködést, erről is beszéltek Floridában Trumppal - jegyezte meg.

"A mostani amerikai elnök beszédeit a pontosság szempontjából nem szabad túlértékelni" - mondta Orbán Viktor arra, hogy Joe Biden korábban azt mondta: a magyar miniszterelnök nem szereti a demokráciát.

Ma az amerikai demokrata kormányzat és az EU vezetése egy húron pendülnek: ők háborúpártiak, Trump viszont békepárti - szögezte le a kormányfő. Mint mondta, Magyarországon nehéz választást nyerni, komoly politikai harcok zajlanak, ez a demokráciának a bizonyítéka.

Orbán Viktor szerint Trumpnak van egy elképzelése, "amivel nehéz nem egyetérteni", például azt mondja, Ukrajnának nem szabad adni fegyvert, ugyanis ha nincs fegyver, megáll a háború is, az ukránok ugyanis egyedül nem állnak meg a lábukon. 

"Ő nem fog adni egy fillért sem, ezzel vége is lesz a háborúnak" - mondta, hozzátéve: először békét kell csinálni, azután lehet gondolkodni arról, hogyan, milyen egyezményekkel lehet ezt a konfliktust lezárni.

Mint mondta, tudomásul kell venni, hogy eljött az újrafegyverkezés ideje, nekünk vállalni kell a saját részünket, kell rendelkezni saját hadsereggel, és képesnek kell lenni arra, hogy meg tudjuk védeni magunkat, ez nagy teher, ennek a pénznek máshol is lenne helye. "Az ukrán-orosz háború bebizonyította, hogy itt nem lehet sunnyogni, a biztonságot meg kell teremteni" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés