Hirdetés

Matolcsy kitálalt: a kormány politikája miatt nagyon közel voltunk az árfolyamválsághoz

Nap Híre portré Nap Híre

Az MNB elnöke ismét nekiment az Orbán-kormánynak, amely szerinte kalandor gazdaságpolitikát folytatott.

Miközben a Fidesz épp kihelyezett frakcióülést tart Esztergomban, ahol tisztújítást is tartottak, Matolcsy György jegybankelnök a Közgazdász Vándorgyűlésen mondott beszédet, és megint beszólt a kormánynak - számol be a Telex

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Szerb Antaltól tudjuk, hogy minden könyvnek megvan a maga sorsa, így minden előadásnak is megvan a maga lelke. Az övé az, hogy a következő kormányok soha többé ne ismételjék meg azt a gazdaságtörténeti szerencsétlenséget, ami az elmúlt két évben Magyarországon a magas inflációval történt - fogalmazott.

"Reméljük, decemberben már csak 7 százalék lesz, ez varázslat, de van velünk egy kudarc" - mondta az MNB elnöke, aki ezután keményen kritizálta Magyarország inflációját, versenyképességét és termelékenységét. 

Szerinte az MNB időben jelezte a veszélyt, de a kormány másfél évig nem csatlakozott a jegybank inflációt letörő intézkedéseihez. Sőt, miközben az MNB a fékre, addig a kormány a gázra lépett, s csak később realizálta, hogy fel kell lépnie az infláció ellen. 

Eleinte a kormány a magas deficittel és az élelmiszerárstoppal tüzet akart oltani olajjal, csak hozzáadott az inflációhoz. Önmagában az ársapkák alkalmazása 3-4 százalékkal emelte az inflációt. Ez kalandor gazdaságpolitika volt - jelentette ki.

Felidézte, hogy amikor nagyon gyenge volt a forint, 2022 októberében az MNB vészhelyzeti programot vezetett be, anélkül nem lenne most reális az egy számjegyű infláció. Matolcsy szerint innen elfoglaltuk az inflációs Európa-bajnok pozícióját, ennek növekedési ára van. Négy negyedév visszaesése tükrözi az infláció következményeit. És az infláció, mint a szegények adója, éppen a szegényektől és a nyugdíjasoktól vette el a legtöbb forrást - mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés