Hirdetés

Mit művel Putyin? Valami nagyon nem stimmel

Nap Híre portré Nap Híre

Egészen furcsa dolgok vannak a BBC orosz tudósítójának zaklatása körül.

Ilja Barabanov BBC-tudósító és Aszja Kazanceva tudományos újságíró ügynökké minősítése azért történt, mert a putyini rezsimnek nem tetsző módon számoltak be Oroszország ukrajnai inváziójáról.

Az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette Ilja Barabanovot, a BBC orosz tudósítóját és Aszja Kazanceva tudományos újságírót – írta a Média1.

Barabanov „bűne” az volt, hogy független alapossággal tudósított Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, illetve a Wagner zsoldoscsoportról. Kazanceva esetében sem nehéz kitalálni az okot, ő ugyanis tudományos újságíróként maga is aláírta az orosz tudósok és tudományos újságírók nyílt levelét, amelyben az orosz csapatok kivonulását követelték Ukrajnából.

Mi az, hogy "külföldi ügynök"?

Hivatkozás másolása

Bevett szokása a Putyin vezette Kremlnek, hogy a kritikus hangokat képviselő sajtómunkásokat, értelmiségieket és művészeket „külföldi ügynököknek” minősíti, ezzel próbálva diszkreditálni őket az orosz nyilvánosságban.

E titulust ugyanis minden esetben közölniük kell a megbélyegzetteknek, amikor publikusan véleményt nyilvánítanak Oroszországban. Ezen felül a pénzügyi helyzetüket is folyamatosan vizsgálják az orosz hatóságok, tehát vegzálják őket. Tulajdonképpen a teljes ellehetetlenítés e billog célja, ami ez esetben valamiképpen sikerült is, hiszen a BBC közlése szerint se Barabanov, se Kazanceva nem él és dolgozik már Oroszországban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés