Hirdetés

Mini atombombák: nukleáris hadszíntér lesz Ukrajna?

 portré

Egyre erősebb az ukrajnai atomháborútól való félelem. Különösen azért, mert az orosz hadseregnek nemcsak nagy, hanem kicsi atombombái is vannak.

Moszkva valószínűleg "egyre inkább nukleáris elrettentő erejére fog támaszkodni, hogy jelzést küldjön, és erőt mutasson a Nyugatnak" - figyelmeztetett rá Scott D. Berrier altábornagy, az amerikai védelmi hírszerzés igazgatója.

Most az orosz mini atombombák állnak a figyelem középpontjában. Bár ezek hidegháborús mércével mérve sokkal kevésbé pusztítóak, ám a szakértők becslései szerint körülbelül félmillió ember halálát vagy sérülését okozhatják. Akkora az erejük, mint az 1945-ben használt hirosimai bombaé. 100 000 ember halt meg akkor egy csapásra.

A kisebb robbanófejekre vonatkozó fegyverzet-ellenőrzési szerződések hiánya miatt az olyan nukleáris szuperhatalmak, mint Oroszország, annyit gyárthatnak és telepíthetnek belőlük, amennyit csak akarnak. Washingtoni források szerint, egy oroszországi magáncsoport körülbelül 2 000 ilyen fegyverrel rendelkezik - írja a blick.ch

Ráadásul ezek a fegyverek aláássák a „nukleáris tabut”, és még veszélyesebbé teszik a válsághelyzeteket. A kisebb nukleáris bombák kevésbé pusztító erejük miatt a nukleáris ellenőrzés illúzióját táplálják – ám használatuk teljes értékű atomháborút idézhet elő.

Most az Iskander-M rakéta az orosz nukleáris erő szíve. Egy mobil állomás két rakétát tud kilőni, körülbelül 470 kilométer hatótávolságra. A rakéták hagyományos és nukleáris robbanófejeket is hordozhatnak. Orosz adatok szerint a rakéta legkisebb nukleáris robbanóereje körülbelül egyharmad akkora, mint a hirosimai bombáé volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés