Hirdetés

Elviselhetetlen migrénre panaszkodott ez a középkorú férfi, megdöbbentő dolgot találtak az agyában az orvosok

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Egy amerikai férfinak, aki gyakori migrénre panaszkodott, galandféregpetéket találtak az agyában, ami valószínűleg a nem eléggé átsütött szalonna fogyasztásával függhet össze.

Az 52 éves férfi azután kereste fel orvosát, hogy szokásos migrénjei súlyosbodtak, és a rendszeres gyógyszerei már nem hatottak.

A vizsgálatok során galandféregpetéket találtak az agyában - és ciszticercózist diagnosztizáltak nála.

Az orvosok az állapotot általában a "helytelen kézmosásnak" tulajdonítotják. Azonban ebben az esetben úgyy vélik, hogy a férfi, aki a nem megfelelően átsütött sertéshús fogyasztása miatt kapta el a galandférget, saját magát fertőzte meg - írja a BBC.

A ciszticerkózis a Taenia solium nevű parazita, más néven a sertés galandféreg petéi vagy lárvái által okozott fertőzés, amely ciszták kialakulásához vezethet az agyban.

A galandféreggel fertőzött személy megfertőzheti magát galandféregpetékkel - ez az úgynevezett autoinfekció -, amelyek a széklettel távozhatnak a szervezetből, és megfertőzhetnek másokat is, akikkel az illető egy háztartásban él.

Az esetről az American Journal of Case Reports című folyóiratban orvosok azt írták, hogy "csak feltételezhető", hogy a férfi ciszticercózisa "helytelen kézmosás" után autoinfekció útján alakult ki.

Mivel azonban a férfi "előszeretettel fogyasztotta a nem eléggé átsütött sertéshúst", az orvosok arra is gyanakodtak, hogy a galandféreg "étkezési szokásaiból" eredően jutott a szervezetébe.

A beteg reagált a parazitaellenes és gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, és azóta teljesen felépült.

"Rossz kézmosás"

Hivatkozás másolása

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint a galandféreg petéi vagy lárvái "bejutnak az olyan szövetekbe, mint az izom és az agy, és cisztákat képeznek. Ha a ciszták az agyban találhatók, az állapotot neurociszticerkózisnak nevezik".

A galandféreg petéi "élelmiszerrel, vízzel vagy ürülékkel szennyezett felületekkel terjednek".

"Az emberek lenyelik a petéket, amikor szennyezett ételt esznek, vagy a szennyezett ujjaikat a szájukba veszik". "A galandféreggel az illető megfertőzheti magát [autoinfekció] és a család többi tagját is" - teszi hozzá a közlemény.

A szakértők szerint a nem kellően átsütött sertéshús fogyasztása közvetlenül nem okozhat ciszticercózist - és a betegség nem is gyakori az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

Latin-Amerika, Ázsia és Afrika egyes részein a legmagasabb a betegség előfordulási aránya, és a leggyakoribb a vidéki területeken, ahol a sertések - a sertés galandféreg hordozói - szabadon kóborolhatnak, és ahol a higiéniai és élelmiszerbiztonsági gyakorlatok nem megfelelőek.

Az embereket leginkább a rossz kézmosás, illetve a szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása veszélyezteti.

A jelentés szerzői a következőket állapították meg: "Nagyon ritka, hogy a betegek klasszikus expozíción vagy utazáson kívül neurociszticerkózist kapjanak, és az ilyen eseteket az Egyesült Államokban nem tartották valószínűnek".

Szerintük az eset rávilágít az "alulfőtt sertéshús fogyasztásának" és az azt követő autoinfekciónak a kockázatára.

"Történelmileg nagyon szokatlan, hogy fertőzött sertéshússal találkozzunk az Egyesült Államokban, és esetünknek közegészségügyi vonatkozásai lehetnek" - zárul a jelentés.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés