Hirdetés

Ha minden így megy tovább, nem lesz méz a boltokban: bajban vannak a hazai méhészek

Nap Híre portré Nap Híre

A hirtelen jött tavasz miatt korábban virágzik az akác, azonban a lehűlés miatt a méhek nem nagyon mozognak és nem gyűjtenek. Ha nem jön gyors és erős felmelegés, nagy bajba kerülhetnek a méhészek, ugyanis előfordulhat, hogy mire megkezdődne a hordás, elvirágzik az akác.

Az akác virágja volt a méhek egyik legfontosabb - ha nem a legfontosabb - táplálékforrása, a méhészek éves bevételének pedig a gerincét adta az elmúlt években - idézte fel az EconomX. Tóth János növényvédelmi szakmérnők most a Sonline.hu-nak azt mondta, eddig általában májusban kezdett virágozni az akác, de az enyhe februári és márciusi idő miatt ez korábbra tevődött át. Hétfő hajnalban azonban mínusz 2–3 fok volt Somogy vármegyében, s ez a hideg már károsíthatja a porzókat.

Ráadásul a tíz fok alatti hőmérsékleten a méhek is korlátozottan mozognak, nem tudnak tömegesen nektárt gyűjteni az akácvirágokról. Hanzel Róbert méhész szerint pedig még soha nem virágzott ilyen korán az akác. Hozzátette: az idén nem lesz sok akácméz, holott ez a fajta a legkeresettebb továbbra is a vásárlók körében. Megjegyezte azt is, hogy idén Somogyban felére csökkent a repce vetésterülete és nem sikerült mindenhol jól a gyűjtés, ezért vannak olyan méhészek, akik most is kénytelenek etetni méheiket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés