Hirdetés

Sokkoló álhír terjed Magyarországon, mindent cáfolnak a szakemberek

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt napoban felröppent az a hír, hogy vipera jelent meg a Mátrában és kutyákat mart halálra. A szakértők azonban mindent cáfolnak: ebből semmi nem igaz. 

„A napokban több hírportálon és Facebook-csoportban felröppent a hír, hogy a Mátrában néhány ponton, köztük a Sás-tó környékén is viperát láttak, illetve kutyák pusztultak el viperamarás következtében. Mielőtt hosszas magyarázatba kezdenék, leszögezem: a Mátrában nincs és nem is volt vipera” – írja posztjában a gyöngyösi Mátra Múzeum főmuzeológusa, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke, Babocsay Gergely. 

Babocsay Gergely posztjában leszögezi, hogy Magyarországon két viperafaj él: a rákosi vipera és a keresztes vipera (Vipera berus). A rákosi vipera csak a Duna-Tisza közén a Kiskunságban, valamint a Kisalföldön, a Hanságban, síkvidéken fordul elő. Szigorúan őrzött élőhelyeiket szinte soha nem látogatják kirándulók. Mérge nem túl erős, marása életveszélyt sem embernél, sem kutyánál általában nem okoz, de orvosi megfigyelést igényel. Ettől a fajtól marást csak a velük foglalkozó kutatók szoktak néha elszenvedni – írja a Telex a Sokszínű Vidék alapján. 

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke szerint időről időre felbukkan egy-egy hír, amely szerint valaki viperát látott olyan tájunkon is, ahol nem él vipera. Az ilyen igaznak vélt megfigyelések alkalmával azonban még soha nem készül hitelt érdemlő fénykép, a helyszínen pedig sem előtte, sem utána többé nem látott senki viperát. Mint írja, „ne feledjük, ebben a témában is akadnak trollok, akik hamis lelőhellyel posztolnak az internetről leszedett vagy máshol készült képet. Ezeket a szakértők igen gyorsan meg szokták cáfolni.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés