Hirdetés

Kitört a pánik, nagy a baj: egy hónap múlva teljesen elfogyhat az ivóvíz ebben a városban

Nap Híre portré Nap Híre

Június 26-ra milliók maradhatnak ivóvíz nélkül Mexikóvárosban

A Mexikó 9 millió lakosú fővárosát és agglomerációját ellátó Cutzamala vízrendszer már most is csak 28 százalékos kapacitáson üzemel, és a szakértők szerint június 26-ra teljesen elfogyhat a víz. A Cutzamala emberek tízmillióit látja el ivóvízzel. Mexikóváros eleve a világ ötödik legnépesebb városa, teljes agglomerációja pedig több mint 20 millió lakost számlál - írja a Telex

A beszámolók szerint a helyiek a vízhiánytól tartva már most „nulladik napnak” nevezik június 26-át, egyelőre nem tudni, mi lesz utána. Mexikóváros már régóta küzd a megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításával, azonban az utóbbi három évben nagyon súlyosra fordult a helyzet, mivel a régiót szokatlan meleg sújtotta, ráadásul az esőzések is elkerülték. 

Az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer már április 30-án súlyosnak minősítette az aszályhelyzetet a régióban. és egyes híradások szerint már most is vannak olyan városnegyedek, ahol elfogyott az ivóvíz. Egyes források szerint nemcsak az aszály okoz problémát, hanem az is,  hogy a Cutzamala vízrendszert az utóbbi évtizedekben elhanyagolták, és a lyukas csövek, valamint a rendszer egyéb hiányosságai miatt néha a város vizének 40 százaléka is elszivárog.

Gabriel Quadri de la Torre helyi képviselő szerint a csövek javítása dollármilliárdokba kerülne, és „nagyon nehéz elgondolni is”, hogy a városnak ilyesmire ennyi pénze legyen a közeljövőben. A lakosok az esőt várják, ami valamelyest feltöltheti a rendszert, a szakértők azonban úgy vélik, ha jön is eső június 26-ig, az sem oldja meg a város vízrendszerének súlyos problémáit.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés