Hirdetés

Megrázó: a Gázában meggyilkolt túszok fehér zászlót tartottak a kezükben

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Fehér zászlót tartott a magasba az a három izraeli túsz, akiket tévedésből ölt meg Gázában az IDF.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A sedzsai harcok során az izraeli erőktől több tíz méterre látták a három túszt. A Gáza északi részében dúló heves harcok során a Hamász fegyveresei civil öltözékben vannak, megtévesztési taktikát alkalmazva - mondta egy katonai tisztviselő szombaton a Reuters tudósítása alapján.

Mindannyian ing nélkül vannak, egy boton pedig fehér ruha van rákötve. A katona fenyegetve érzi magát és tüzet nyit. Kijelenti, hogy terroristák. Az izraeli erők tüzet nyitnak. Két túszt azonnal megölnek - hangzott el a telefonos tájékoztatón.

A harmadik túsz megsérült és bemenekült egy közeli épületbe, ahonnan héberül hívott segítséget - tette hozzá a tisztviselő.

A zászlóalj parancsnoka azonnal kiadta a parancsot, hogy ne lőjenek, de ismét kitört a tűz a harmadik alak felé, aki meghalt - derült ki. “Ez ellentétes a szabályainkkal” - fogalmazott a tisztviselő.

A hadsereg pénteken azonosította a Gázai övezet keleti külvárosában, Sedzsaiában megölt három túszt: Yotam Haim és Alon Shamriz, akiket a Kfar Aza kibucból raboltak el, valamint Samer Al-Talalka, akit a közeli Nir Am kibucból raboltak el.

A Hamász fegyveresei október 7-én mintegy 1200 embert és több mint 200 túszt ejtve támadtak rá Izraelre. Izrael ezután ellentámadást indított, amelynek során a gázai egészségügyi hatóságok szerint közel 19 000-en haltak meg.

A most, véletlenül megölt, 25 éves Al-Talalkát szombati temetésén a szülővárosában, a dél-izraeli Hurában mintegy 300-an gyászolták. Annyira reménykedtünk és vártunk arra, hogy visszatér hozzánk - nyilatkozta a férfi unokatestvére.

"Nem fogunk elkezdeni ujjal mutogatni, ki a bűnös és ki nem. Egyszerűen nincs itt az ideje" - tette hozzá a gyászoló férfi. A családok csak arra tudnak gondolni, hogyan hozhatják vissza élve a többi túszt - mondta.

Több mint 100 túsz maradt Gázában, akiket a Vöröskereszt bejutását kérő izraeli felhívások ellenére tartanak fogva. Több mint 100 nőt, gyermeket, tizenévest és külföldit engedtek szabadon egy november végén kötött megállapodás keretében. Másokat halottnak nyilvánítottak az izraeli hatóságok.

A tragédia után tüntetés volt Tel-Avivban az IDF főhadiszállásánál, itt szombaton vélhetően nyilatkozatot tesznek a túszul ejtett izraeliek családtagjai.


Egy apa azt mondta, az otthon maradtak minden nap azt várják, vajon aznap kapnak-e rossz híreket. "Egyfajta orosz rulettben vagyunk" - mondta Ruby Chen újságíróknak, akinek fia, Itay Gázában van fogságban. Azt is mondta, hogy Izraelnek haza kell vinnie a túszokat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés