Hirdetés

Meghalt Vera Molnar. 100 éves volt.

Nap Híre portré Nap Híre

A számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.

Alig négy héttel századik születésnapja előtt meghalt Vera Molnar, világhírű kortárs médiaművész – írja az Artportal

A magyar származású alkotó a budapesti Képzőművészeti Főiskolán művészettörténetet és esztétikát tanult, de Franciaországban telepedett le. Első nonfiguratív, absztrakt műveit 1946-ban hozta létre. 1959-től kombinatorikus alapon generált képeket, majd 1968-ban számítógéppel kezdett dolgozni, egyszerű geometriai alakzatokon és geometrikus témákon alapuló, algoritmikus festményeket készített. Megtanulta a Fortran és a BASIC programozási nyelveket.

Műveiben kulcsszerep jutott a számítógép algoritmikus véletlenjének. Művészetének fontos fogalmai a rend és a rendetlenség, a struktúra és a szabadság voltak.

Molnar első hazai kiállítására 1979-ben került sor, és az utóbbi évtizedekben már rendszeresen lehetett találkozni a munkáival itthon is. Kiállították munkáit a Kiscelli Múzeumban és a Vintage galériában, illetve az idén megnyílt balatonfüredi Modern Műtárban szenteltek neki időszakos tárlatot. Alkotásai megtalálhatók a New York-i MoMA-ban, a londoni Victoria and Albert Museumban, a párizsi Centre Pompidouban, a Bibliothèque Nationaléban, itthon a Szépművészeti Múzeumban, a Kiscelli Múzeumban és a Ludwig Múzeumban is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés