Hirdetés

Meghalt Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és utolsó elnöke

Garai Kitti portré Garai Kitti

Hosszan tartó betegség után, 92. életévében elhunyt kedden Mihail Gorbacsov reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára - írta az MTI. A hírek szerint a politikust felesége, Raisza mellé fogják eltemetni a moszkvai Novogyevicsjei-temetőben.

Halálhírét az orosz hírügynökségek a moszkvai Központi Klinikai Kórházra hivatkozva közölték. Bár hazájában a többség a Szovjetunió összeomlásával és az azt követő káosszal kapcsolja össze a nevét, életútja és tettei alapján a világ más részein megbecsült, történelmi jelentőségi személyként ismerik el. 

Mihail Gorbacsov 1985 és 1991 között volt a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára, és 1988 és 1991 között, háromféle titulussal, az ország államfője is. Az ő nevéhez kötődik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása.

Kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesülésben, a Varsói Szerződés katonai blokk feloszlatásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió széthullásában is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mély részvétét fejezte ki Gorbacsov halála miatt – közölte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés