Hirdetés

Veszélybe került a McDonald's - Emberek milliói bojkottálják az éttermet az izraeli háború miatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A McDonald's-ot az elmúlt hónapokban "jelentős" csapás érte, ugyanis a Közel-Keleten és más országokban is egyre többen bojkottálják a céget, méghozzá az Izrael és a Hamász között kitört brutális háború miatt.

Chris Kempczinski vezérigazgató egy LinkedIn-bejegyzésben elismerte a háború váratlan negatív hatásait, és a bojkottért a "félretájékoztatást" okolta. Ő a második nagy amerikai cégvezető, aki az Izrael és Hamász közötti feszültség okozta üzleti veszteségekről számol be. Az ügyben a Starbucks is érintett - adta hírül a BBC.

Számos közel-keleti és néhány, a régión kívüli piacon is jelentős csökkenést tapasztaltunk a háború és az ahhoz kapcsolódó félretájékoztatás miatt, amely olyan márkákat érint, mint a McDonald's

- írta Kempczinski a bejegyzésében, amelyben kiemelte azt is, hogy mindez "elkeserítő és megalapozatlan". "Minden országban, ahol éttermünk van, beleértve a muszlim országokat is, a McDonald's-t büszkén képviselik a helyi tulajdonosok". Hozzátette, a cég több ezer független vállalkozóra támaszkodik, akik a több mint 40 ezer üzletének nagy részét tulajdonolják és működtetik világszerte. Az éttermeiknek közel 5 százaléka található a Közel-Keleten - írja a lap.

Mint írták, mióta a Hamász terrorszervezet október 7-én megtámadta Izraelt, a McDonald's vállalati központja igyekezett visszafogottan nyilatkozni a konfliktusról. A cég ennek ellenére mégis belekeveredett a harcba.

A támadást követő hetekben az izraeli McDonald's kiállt az izraeli katonák mellett, ráadásul több ezer adag ingyen ételt osztottak szét a hadsereg tagjai között. Emiatt a lépés miatt kezdték a muszlim országokban bojkottálni a márkát. A muszlim többségű országokban, például Kuvaitban, Malajziában és Pakisztánban a tulajdonosok nyilatkozatban foglaltak állást, amelyben elhatárolódtak a McDonald's-tól.

Kempczinski a posztjában kiemelte, hogy a bojkottok miatti feszültségek az elmúlt napokban csak tovább fokozódtak. Az Izrael-ellenes globális szervezet, a BDS hivatalosan is a gyorsétteremlánc bojkottjára szólította fel az embereket. Ez azután történt, hogy a malajziai McDonald's - amely mögött egy szaúdi cég áll - 1,3 millió dollárra beperelte a malajziai BDS-csoportot, méghozzá arra hivatkozva, hogy "a hamis és rágalmazó állítások" ártottak az üzletének.

A BDS szerint a McDonald's-nak meg kellene szakítania a kapcsolatot az izraeli - és a malajziai - franchise partnerével, hacsak nem ejtik a pert.

A vezérigazgató a bejegyzésében egyébként világossá tette, hogy "elutasítunk mindenféle erőszakot és határozottan kiállunk a gyülöletbeszéd ellen. Mindig büszkén nyitjuk meg ajtóinkat mindenki előtt".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés