Hirdetés

Egy ember meghalt, tízen kórházba kerültek, miután a McDonald's ikonikus hamburgeréből ettek

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egyesült Államok 10 államában több tucat  E. coli-fertőzést regisztráltak, amelyek a McDonald's Quarter Pounder hamburgeréhez köthető fertőzésekből erednek. Csaknem 50 ember megbetegedett és egy idős ember meg is halt Coloradóban.

Eddig tíz személyt szállítottak kórházba az E. coli járványban, amelyben 49 ember fertőződött meg - derül ki a Centers for Disease Control and Prevention élelmiszer-biztonsági riasztásából. A fertőzöttek mindannyian arról számoltak be, hogy a megbetegedésük előtt a Quarter Pounder-t fogyasztották a McDonald's-nál - jelentette a szövetségi egészségügyi ügynökség - írja a New York Post. Ezt a burgert Magyarországon sajtos McRoyal néven árulják. 

A legtöbb esetet Nebraska és Colorado környékén regisztrálták. A McDonald's a fertőző összetevő meghatározására törekedve közölte, hogy több államban leállította a friss szeletelt hagyma és a marhahúspogácsák használatát, amelyeket szinte kizárólag a Quarter Poundersben használnak. Az ügynökség arra kéri azokat, akik rosszul érzik magukat és olyan tüneteket tapasztalnak, mint a hasmenés, láz, súlyos hányás, kiszáradás, szédülés, hogy forduljanak az egészségügyi szolgáltatójukhoz. 

A baktériummal megfertőződöttek többsége a fogyasztástól számított 3-4 napon belül súlyos tüneteket tapasztalt, azonban a többség 5-7 nap után kezelés nélkül is meggyógyult. Másoknál azonban kialakulhat a  hemolitikus urémiás szindróma (HUS) nevű súlyos vesebetegség, és valószínűleg kórházi kezelésre is szorulnak a fertőzés miatt. 

2023-ban körülbelül 13 450 McDonald's étterem volt az Egyesült Államokban, mind az 50 államban, és minden állami fővárosban, kivéve egyet — Montpelier-t, Vermont államban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés