Hirdetés

Úgy látszik ez az igazi csodaszer: újabb pozitív hatást fedeztek fel az amerikai fogyipirulánál

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új tanulmány szerint a Novo Nordisk népszerű diabéteszgyógyszere, az Ozempic jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid késleltetheti vagy akár meg is előzheti a memóriaromboló betegséget.

A Case Western Reserve University kutatói által végzett vizsgálat közel egymillió amerikai cukorbeteg elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezte. Az eredmények azt mutatják, hogy a szemaglutid használata 40-70 százalékkal alacsonyabb kockázatot eredményezett az Alzheimer-kór első alkalommal történő diagnosztizálásánál, összehasonlítva hét másik cukorbetegség elleni gyógyszerrel, beleértve az inzulint és az Ozempichoz hasonló régebbi GLP-1 gyógyszereket is.

A tanulmány szerint a szemaglutid az inzulinhoz képest körülbelül 70 százalékkal, a metforminhoz képest közel 60 százalékkal, a többi GLP-1 gyógyszerhez képest pedig 40 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentett az Alzheimer-kór első alkalommal történő diagnosztizálásánál. Emellett a gyógyszer az Alzheimer-kórral kapcsolatos gyógyszerek felírásának jelentős csökkenésével is összefüggésbe hozható volt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés