Hirdetés

Önt is érdekli, miért van meleg a vonatokon? A MÁV most elárulta

Nap Híre portré Nap Híre

Ha utazott már a nyári időszakban olyan vonaton, ahol túlságosan melegnek érezte a levegőt, az a vasúttársaság szerint a legtöbbször nem az elromlott klíma miatt van.

Megérkezett a nyár, azzal együtt pedig a meleg idő is, ami jó hír a strandolóknak és azoknak, akik nyaralni indulnak, rossz hír lehet viszont, ha épp fel kell szállnunk valamilyen tömegközlekedése eszközre.

Rossz tapasztalatot szereztek például azok az utasok, akik néhány napja a Nyíregyházáról Budapestre tartó vonaton utaztak, a szerelvényen ugyanis olyan meleg volt, hogy többen már szédelegtek - számolt be az RTL. Nem működött ugyanis a légkondi, az ablakokat pedig csak másfél óra múlva nyitották ki egy szemtanú szerint.

Csütörtökön mi is beszámoltunk róla, hogy elképesztő jelenetek zajlottak le a kelenföldi vasútállomáson: egy vonat órákig vesztegelt egy csapat spanyol fiatal miatt, egy kismamát és egy idős asszonyt le kellett menekíteni a szerelvényről. A MÁV később azt közölte, a csoport nem jelezte előre utazási szándékát, ebből adódott a bonyodalom. 

Most a vasúttársaság a Mosthir.hu-val azt közölte: a nyári időszak beköszöntével és a hőhullámok hatására megnövekszik a klíma érzeti miatti bejelentések száma az utasok részéről. Ez azonban szerintük sokszor nem a klíma meghibásodását jelenti.

"A régebbi beszerzésű, 2. generációs InterCity kocsik még nem modern klímával, hanem csak ún. légjavító berendezéssel vannak felszerelve. Ezek 35 Celsius- fokos hőmérséklet felett sajnos kevésbé tudják lehűteni a levegőt, mint a korszerűbb változatok. Ezért az elmúlt években egyre forróbb nyári hőmérséklet miatt sok utazóban alakulhat ki olyan érzés, hogy a klíma nem vagy rosszul működik"

– magyarázta a Kommunikációs Igazgatóság.

Az írták, hogy klímameghibásodás esetén a vészablakok kinyitása segít valamennyit a levegő keringetésében. 

Amennyiben arra lehetőség van, klímás kocsi meghibásodása esetén annak lezárásáról vagy a szerelvényből való kivételről intézkednek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés