Hirdetés

Mamma mia! Már Pierce Brosnan is 70 éves

Morvay Péter portré Morvay Péter

Sokan a legsármosabb James Bondnak tartják a ma 70 éves Pierce Brosnant, öt filmben játszotta a 007-es ügynököt.

Az ír színész, filmproducer és környezetvédelmi aktivista 1953. május 16-án született az írországi Droghedában.

Gyermekkora neki is nehezen alakult: csecsemő volt, amikor apja otthagyta a családot, emiatt aztán anyját is nélkülöznie kellett, aki Angliában talál csak munkát magának – írja portrécikkében a History Channel

Ettől kezdve Pierce-t különböző családtagok nevelték 10 éves koráig, amikor aztán anyja maga mellé vette új családjához Londonba.

Itt járt először moziban, és történetesen egy James Bond filmet látott, ami el is indította a színészet felé, bár egy ideig még festőnek is készült, de dolgozott artistaként.

 Az ekkor tanult fogásokat – például a tűznyelés trükköt – később a filmvásznon is tudta hasznosítani.

Brosnan a 1970-es években már több brit tévésorozatban játszott, míg a nyolcvanas években már rátalált egy neki illő szerep, a jóvágású magánnyomozó, Remington Steele karakterével.

A nemzetközi áttörés 1995-ben érkezett el, amikor Brosnan megkapta 

James Bond szerepét az "Aranyszem" című filmben.

Bár a 007-es ügynök szerepe a filmipar egyik etalonja, amikor Roger Moore helyére 1985-ben őt keresték meg, Brosnan elsőre kénytelen volt elutasítani az ajánlatot, mert kötötte még egy korábbi szerződése. 

Szerencséjére a producerek adtak neki második esélyt, ami kölcsönösen sikeresnek bizonyult, így még további négy filmben játszotta el az ikonikus titkosügynököt.

A kritikusok és a közönség is rajongott a magas, jóvágású ír színészért James Bond szerepében.

 Más filmekben is emlékezetes szerepeket kapott, mint a „The Thomas Crown Affair” vagy az ABBA-slágerekre írt "Mamma Mia!". 

Brosnan társadalmi kérdésekben is aktív, környezetvédelmi aktivistaként számos kampányban vett részt a fenntarthatóság és a veszélyeztetett fajok védelme érdekében. 

Első felesége tragikusan fiatalon elhunyt, daganatos betegségben, csakúgy mint az egyik nevelt lánya. A nehéz időszak átvészelésében segített neki az, hogy újra elkezdett festeni.

Képeit jótékonysági árveréseken értékesítette. 

Brosnan 2001-ben újra nősült és mára már ötszörös apuka és négyszeres nagypapa.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés