Hirdetés

Az üdülőparadicsom, ahol még az időszámítás is a vendégekért van: szigetek saját időzónával

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Úgy tűnik, a Maldív-szigeteki luxusüdülőhelyeken tényleg minden megvan - a türkizkék víz, a gazdag tengeri élővilág, és egyes esetekben a saját időszámítás is.

A „szigeti idő” néven emlegetett mondás szerint a vendégek szinte szó szerint megfeledkezhetnek a múló percekről, miközben pihennek. Sok üdülőhelyen az órát legalább egy órával előrébb állítják, mint az ország hivatalos időzónája - amely öt órával előrébb van, mint a greenwichi középidő (GMT+5).

„Ez a szándékos időeltolódás több mint egyszerű utazási furcsaság; ez a vendégélmény átgondolt javítása, amely nemzetközi látogatóink eltérő igényeit szolgálja ki” - mondta Mohit Dembla, a JW Marriott Maldives Resort & Spa általános igazgatója a CNN Travelnek

A JW Marriott egyike a Marriott Group égisze alatt működő négy maldív-szigeteki szálláshelynek, a St. Regis Maldives Vommuli Resort, a Westin Maldives Miriandhoo Resort és a Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands mellett. Mind a négy üdülőhelyen betartják a szigetidőt.

Több fény, több lehetőség

Hivatkozás másolása

Bár ez az egyórás eltolódás talán nem tűnik nagy dolognak azok számára, akik olyan helyeken élnek, ahol hosszúak a nappalok, de nagy különbséget jelent, ha nyaralni megyünk, és csak bizonyos számú napfényes óra áll rendelkezésünkre, amibe belesűríthetjük a dolgokat.

„Mivel a Maldív-szigeteken a legtöbb üdülőhely a saját magánszigetén található, és gyakran mérföldekre van a szárazföldtől, gyakran a saját szabályaik szerint működnek, nevezetesen a »szigetidő« szerint, így az utazók minden nap kihasználhatják az extra egy óra napfényt, hogy teljes mértékben kiélvezzék az üdülőhelyen töltött idejüket” - magyarázza Zhilah Vego, a St. Regis Maldives Vommuli Resort értékesítési és marketingigazgatója.

Az időeltolódás azt jelenti, hogy a nap reggel 7 órakor kel fel az üdülőhelyeken reggel 6 óra helyett - ez a hivatalos maldív időszámítás.

Más üdülőhelyek munkatársai a CNN-nek elmondták, hogy a nem hivatalos időzóna segít vendégeiknek abban, hogy napnyugta előtt több szabadtéri tevékenységet végezhessenek, és vacsora közben élvezhessék a naplementét. Ezekre az órákra gyakran különleges programokat is terveznek.

A Westin Maldives Miriandhoo Resort például napfelkeltekor jóga- és futóedzéseket tart. A Ritz-Carlton Maldives a medence melletti bárjában vacsorát szolgál fel, naplementekor maldív boduberu dobelőadással, míg a St. Regis este negyed hétkor egy üveg pezsgőt ajándékoz a vendégeinek.

Bármennyire is elterjedt, a szigeti időszámítás még mindig sokkoló lehet a Maldív-szigetekre először látogatók számára, különösen, amikor megpróbálják ezzel egyensúlyba hozni a belső órájukat, és aggódnak a visszautazás miatt, hogy elérjék a hazafelé tartó gépüket.

A St. Regis munkatársai a CNN-nek elmondták, hogy megértik, hogy a vendégeket összezavarhatja az átállás. Ennek orvoslására az erre szakosodott dolgozók már a tartózkodásuk előtt tájékoztatják a vendégeket a szigeti időszámításról, és segítenek koordinálni például a repülőtérről az üdülőhelyre történő transzfereket.

Nem mindenhol magától értetődő

Hivatkozás másolása

A Maldív-szigeteken nem minden üdülőhelyen követik a szigeti időszámítást. Ide tartozik Kurumba is. „Soha nem is használtuk a szigetidőt, egyszerűen azért, mert amikor a Maldív-szigetek első üdülőhelyeként megnyitottunk, annak fogalma még nem létezett” - mondja Ali Farooq, az 1972-ben megnyitott Kurumba üdülőhely igazgatója.

„A csapatunk tagjai közül sokan ingáznak például Male-ről, így mi is szeretnénk tiszteletben tartani a munka és a magánélet egyensúlyát, és tapasztalataink szerint a vendégek sokkal kényelmesebbnek és kevésbé zavarónak találják, ha egy időzónában vagyunk. A Kurumba csak egy rövid motorcsónak-útra van a repülőtértől, így nem veszítenek időt, amikor itt tartózkodnak.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés