Ebben a magyar faluban a legmagasabb az átlagfizetés

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Tornakápolnán átlagosan 535 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Tornakápolna az ország egyik legkisebb települése.

A NAV adatai szerint 2021-ben bruttó 354 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó havi 235 ezer forintot jelentett - írja a Napi.hu. Októberben aztán jött a KSH jelentése, ahol azt írták, 507 ezer forintot keres egy átlagos magyar. És még vannak náluk is szerencsésebbek.

Ha a településtípusokat nézzük, a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (313 ezer forint), ezután jönnek a megyei jogú városok (253 ezer forint), majd a városok (225 ezer forint). A legalacsonyabb érték a községekben volt (197 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a községekben átlagosan a fővárosi bér 63 százalékát keresték meg a munkavállalók - ez az érték a városok esetében 72 százalék, a megyei jogú városok esetén pedig százalék, derül ki a GKI friss elemzéséből.

Érdekesség, hogy a legmagasabb érték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő Tornakápolnán jött ki, ahol átlagosan 535 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló. A falu a honlapján az ország egyik legkisebb településeként tünteti fel magát. 

A második helyezett a II. kerület volt 498 ezer forinttal, harmadik pedig Telki 467 ezer forinttal. 

A legalacsonyabb átlagos havi nettó kereset Csenyétén vihették haza, havi 37 ezer forinttal. 

Budán átlagosan 77 ezer forinttal vittek többet haza, mint Pesten.

A legmagasabb havi nettó kereset Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 259, illetve 254 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születtek még Fejér (249 ezer forint), Komárom-Esztergom (248 ezer forint) és Vas megyében (235 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (179 ezer forint), Békés (191 ezer forint), Nógrád (194 ezer forint), illetve Somogy megyében (196 ezer forint) érték el. 

Nem túl pozitív adat, hogy Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset. A keresetek szempontjából legsikeresebb megyék a Nyugat- és Közép-Dunántúlon vannak.

Ez is érdekelhet