Hirdetés

Szörnyű helyzetben Magyarország: mi vagyunk a legszegényebbek az EU-ban

Nap Híre portré Nap Híre

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. 

A 27 tagállam átlagának a 70 százalékát költötték a magyarok, míg a bolgárok 79, a románok pedig 89 százalékát. Az RTL Híradó beszámolója szerint az EU legmagasabb inflációja az unió legalacsonyabb fogyasztásával társult Magyarországon tavaly - szúrta ki az Index.

"A magyar átlag lakosság a legszegényebb átlagosan az unió összes polgárát figyelembe véve. Ennek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése, hiszen nagyon keveset tudunk fogyasztani" - mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. 

A riportban elhangzott, hogy idén áprilisban csaknem 1 százalékkal csökkent a boltok forgalma márciushoz képest. Ennek értelmében nagyjából annyit vásároltak a magyarok, mint három évvel korábban, pedig a KSH adatai szerint a fizetések értéke tavaly szeptember óta nő.  "Már 11 százalék körüli reálkereset növekedés van, csak ezt az emberek túlnyomó része nem érzékeli, mert az ő keresete nem nő ennyivel" - fogalmazott Molnár.

Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója elmondta, hogy "a legfontosabb átmeneti vagy ciklikus ok természetesen a megemelkedett infláció volt az elmúlt két évben Magyarországon. Az infláció emelkedése következtében a reáljövedelmek csökkentek, a fogyasztói bizalom jelentősen mérséklődött, alacsonyabb szintre, mint a Covid idején. Mindez értelemszerűen visszavetette a fogyasztást.”

Az RTL megkeresésére a magyar kormány úgy reagált, hogy szerintük "a családok egyre többet fogyasztanak”.  

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés