Hirdetés

Újabb fordulat: mégsem volt köze Magyarországnak a Hezbollah terroristáit felrobbantó személyhívókhoz

Nap Híre portré Nap Híre

Kiderült, hogy egy bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a személyhívókat, a magyar céget csak papíron használták.

Mint azt a naphire.hu is megírta, kedd délután hatalmas robbanás történt Libanonban: egyszerre detonált több ezer személyhívó készülék. A rendkívüli előkészítést igénylő akció célpontjai a Hezbollah síita terrorszervezet vezetői és aktivistái voltak. A legfrissebb adatok szerint mintegy 4000 sebesültje van a támadásnak, köztük 800 súlyos sérült, valamint legalább 12-en életüket vesztették. Arról is írtunk, hogy az AP hírügynökség beszámolója szerint a Libanonban és Szíriában felrobbantott személyhívókat egy budapesti cég gyártotta. A márkatulajdonos, a tajvani Gold Apollo cég közleménye szerint három éve kötöttek szerződést a fegyveresek által használt AR-924-es személyhívók gyártására a magyarországi székhelyű BAC Consulting Kft-vel. A hírügynökség ugyanakkor megjegyezte, hogy a tajvani cég nem mutatta be a licencszerződést, amellyel állítása szerint a zuglói bejegyzésű magyar céget megbízta a személyhívók gyártásával.

A Telex ugyanakkor most azt írja, hogy a BAC Consulting Kft. egyszerű közvetítőként szerepelt az ügyletben, sőt, maga a cég valójában semmilyen tevékenységet nem is végzett, irodája sincs, mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve. A lap egy ügyre rálátó forrásból tudta meg, hogy a BAC Consulting ügyvezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono egy bolgár céggel, a szófiai székhelyű Norta Global Ltd-vel állt kapcsolatban. Az ügylet hátterében valójában a Norta Global Ltd. állt, noha papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval. Információik szerint a személyhívókat Tajvanról már nem is a BAC Consulting, hanem a bolgár cég hozta be. Valójában a bolgár cég végeztette a szállítást, és ugyanez a szófiai cég értékesítette a készülékeket a Hezbollahnak.

A bolgár cégnek egy norvég tulajdonosa van. Hasonlóan a magyar céghez, a bolgár cég is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve. Egy olyan szolgáltatóhoz, ahol összesen 196 cég van bejegyezve. A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították. Papíron projektirányítással foglalkozik, de vélhetően nem gyártanak semmit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy közvetítőként Cristiana Bársony-Arcidiaconót milyen mélységig avathatták be az ügy hátterébe, de a Telex információi szerint a magyar cég eleve csak azért kellett, hogy a bolgár szálat elfedje. A magyar nő egyébként az NBC Newsnak megerősítette, hogy cége együttműködött a Gold Apollóval, amikor azonban a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: „Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértette a dolgot”.

Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a Hezbollah libanoni milícia/terrorszervezet által rendelt több ezer darab csipogót valószínűleg szállítás közben módosították – valószínűleg mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy, azt működésbe hozó mechanizmust.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés