Hirdetés

Kínos baki a Magyar Postánál, rengeteg ügyfél adatai szivárogtak ki

Nap Híre portré Nap Híre

A hétvégén több mint ezer vállalkozó személyes adatai kerültek nyilvánosságra a Magyar Posta hibájából. 

A hétvégén több mint ezer vállalkozó személyes adatai kerültek nyilvánosságra a Magyar Posta hibájából, és bár a cég megtette a szükséges lépéseket, az érintettek nem lehetnek maradéktalanul elégedettek, különösen azért, mert egy kormányrendelet kötelezte őket annak a felületnek a használatára, ahonnan kiszivárogtak az adataik – írja az Index

A hétvégén komoly technikai probléma lépett fel a Magyar Posta „ÉnPostám” felületén, ahová azok a webshoppal rendelkező egyéni vállalkozók regisztráltak, akiknek március 28-tól kötelezően biztosítaniuk kell a csomagjaik MPL-lel való szállítását – írja a portál.

A regisztráció során azonban egyes egyéni vállalkozók személyes adatai más felhasználók számára is elérhetővé váltak. Ilyenek voltak például a webshopot üzemeltető vállalkozók nevei, e-mail-címei és telefonszámai. Ezen adatok némelyike ugyan megjelenik a vállalkozások weboldalain is, de ettől még minősülhetnek személyes adatnak. 

A posta által kiadott közleményből kiderül, hogy a Magyar Posta álláspontja szerint is adatvédelmi incidens történt, ami miatt meg is kezdődött az ügy kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele. 

‚A posta közleményéből kiindulva is megállapítható, hogy valószínűleg személyes adatot, méghozzá többet érintett az ügy. A Magyar Posta már teljesítette az ilyen esetekben előírtakat, azaz tettek bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé az incidens miatt. Az Ecommerce Hungary is feltételesen meg tudja erősíteni a panaszok alapján, hogy adatvédelmi incidens történt” – értékelte a posta közleményét Ormós Zoltán, aki azt is elmondta, hogy a következő lépésről rövidesen döntést hoznak, addig mérlegelik a lehetséges opciókat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés