Hirdetés

Riadót fújt a Magyar Posta, veszélyben lehet az ügyfelek pénze

Nap Híre portré Nap Híre

Csomagátvétel, nem létező nyereményjáték vagy jótékonysági akció - ezzel próbálkoznak be a bűnözők.

Az utóbbi időszakban ismét megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai nevében történő visszaélések száma, amelyekben a cég védjegyeit és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Az ügyfelektől egyre több ilyen bejelentés érkezik napi gyakorisággal.

A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a címzett adatainak egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését, vagy fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. 

Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis e-mailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni – olvasható a cég weboldalán.

Az e-mailben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, “Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközünkre.

A posta arra kéri ügyfeleit, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kapnak, semmiképp ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjanak meg adatokat.

Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. Az egérmutató e-mailcím fölé mozgatásával ellenőrizhető, hogy az így megjelenő link valóban posta.hu-s tartományra (domain) mutat-e. Érdemes összevetni a küldő e-mailcímét a Magyar Posta korábbi, azonos témában küldött és már hitelesnek bizonyult üzeneteivel.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés