Hirdetés

Levelet írt Károly király a szülinapos Lily Ebertnek - Berecz Peti is meghívást kapott Londonba

Győrik Ferenc portré Győrik Ferenc

A holokauszt túlélő Lily Ebert 100 éves lett, a brit uralkodó virágot küldött, a volt miniszterelnök videó-üzenetet, de számtalan üzenet érkezett neki szülővárosából, Bonyhádról is.

Több mint kétmillióan követik a közösségi oldalain Lily Ebertet, aki holokauszt-túlélőként Londonban kezdett új életet és alapított családot. A magyar származású és világhírű dédnagymama 100. születésnapján egyedüli magyarként, sőt, tévéstábként az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsora, egészen pontosan Berecz Peti lehetett jelen. Ő volt az, akinek alig 2 éve már nyilatkozott Lily néni. “Ez volt az otthonom és azt elrabolták” - mondta akkor, majd az is kiderült, miután túlélte a háború kegyetlenségeit, megfogadta, mindenről mesél majd az utókornak. A koronavírus miatt azonban nem járhatott egy ideig az iskolákba, így az unokája tette fel őt a népszerű közösségi oldalra, ahol milliós tábora lett.

Lily Ebert Engelman Lívia néven született Bonyhádon, és alig volt 20, amikor Auschwitzba deportálták a testvéreivel együtt. Édesanyját és két testvérét gázkamrában ölték meg a nácik, őt és két húgát kényszermunkára küldték.

Miután felszabadították őket az amerikai csapatok, Lily Londonban kezdett új életet. Tavaly a londoni magyar nagykövetségen a legnagyobb állami kitüntetést, a lovagkeresztet kapta meg, majd az állapota rohamosan romlani kezdett. 

“Elesett, eltört a lába és a csípője, és négy sztrókot is kapott, aminek következtében látását is elvesztette. Ő mégsem adta fel. Sőt, a családja azt mondta nekem, Lilyt még sosem hallották panaszkodni” 

- mondta a Naphire.hu-nak Berecz Peti, aki a szülinap buliról is beszámolt.

Lily Ebert születésnapjáról a legnagyobb brit lapok mind beszámoltak, a The Times, a The Telegraph és a Daily Mail is, sőt, a legnézettebb reggeli műsorban, a Good Morning Britainben is élőben köszöntötték őt a műsorvezetők. Mindezek fényében talán nem is csoda, hogy Boris Johnson volt miniszterelnök videó-üzenetben, Károly király pedig egy kézzel szignózott levéllel és virágcsokorral köszöntötte őt. Egyedüli tévéstábként az ATV Heti Napló kamerái voltak jelen a családi eseményen, és Berecz Peti sem érkezett üres kézzel. Hogy mit vitt a világhírű nagymamának, és Lily Ebert mit üzen a magyaroknak, az ma este az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorból kiderül a Híradó után.

(Kiemelt fotó: ATV / Berecz Péter)

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés