Hirdetés

Halálosan megfenyegették a népszerű énekesnőt, azonnal lemondta a közelgő turnéját

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Annak ellenére, hogy élete nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, Libianca egyértelműen büszke kameruni származására.

Az afrosoul-sztár kameruni akcentussal énekelve mutatkozott be a világnak - 2022-ben a People című, karrierjét beindító, világszerte listavezető sláger kedvéért elhagyta a megszokott amerikai akcentusát.

A Facebookon Libianca biográfiája büszkén hirdeti: "Libianca vagyok Bemendából". A szavak a családja szülővárosára utalnak, és arra a helyre, ahol gyermekkorában hat évet töltött.

Libianca kameruni rajongói közül sokan szeretik, ha hazájukat a nagyvilágban is képviseli valaki - az énekesnő közösségi oldalait a hozzászólók a kameruni nemzeti zászlóval és a "CM" rövidítéssel árasztották el - írja a BBC.

A közép-afrikai országból azonban nem mindenki gondolkodik így. A múlt hónapban a zenész bejelentette, hogy elhalasztja észak-amerikai turnéját, mert halálos fenyegetéseket kapott, amiért egy kameruni zászlóval lépett a színpadra.

Több mint 50 fenyegetést kapott a lázadóktól, akik azt szeretnék, hogy Kamerun angol nyelvű részei, például Bamenda, független állammá váljanak. (Az egykori német gyarmat Kamerunt az első világháború után a franciák és a britek osztották fel egymás között 80-20 arányban, majd 1960-ban a két rész újraegyesült és létrejött az egységes és független Kamerun - a szerk.)

"Minden platformon elküldték [a fenyegetéseket]... a menedzsmentem e-mailjei között is sok volt" - mondta az énekesnő. Libianca Kenzonkinboum Fonji hozzátette, egészen borzalmas üzenetek is voltak, de olyanok is, amelyek csak sértegetésekkel dobálóztak. Azonban előfordultak olyan üzenetek is, amelyben azt írták, hogy megölik, ha valaha is beteszi a lábát Kamerunba.

A szeparatisták úgy értelmezték, hogy Libianca a kameruni zászló lengetését Paul Biya elnök, Afrika egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője iránti támogatása jelének szánta.

A szeparatista harcosok több mint hat éve vívnak kimerítő háborút a francia nyelvű többség által uralt hatóságok ellen.

A konfliktus, amely legalább 6000 emberéletet követelt, a Nyugat-Kamerun angol nyelvű részein élő sokak sérelmében gyökerezik.

Évtizedek óta kirekesztettnek érzik magukat, és ellenzik Biya kormányának azon kísérleteit, amelyek szerintük arra kényszerítik őket, hogy feladják életmódjukat, beleértve nyelvüket, történelmüket, oktatásukat és jogrendszerüket.

Amikor bejelentette, hogy elhalasztja turnéját, Libianca azt mondta 500 000 Instagram-követőjének, hogy "könyörtelen nyomást gyakorolnak rá, hogy álljon az általa "gyűlölt" háború mellé".

"Mindig van egy oldal, ahova állni kell, és én egyszerűen egyik oldalon sem állok"

- hangsúlyozta a sztár, majd kiemelte, hogy "mert mindkét oldalon jelen van az erőszak, én pedig nem erőszakról, hanem szeretetről beszélek".

Talán nem meglepő, hogy mind a szeparatisták, mind a kormány támogatói Libianca támogatását keresik - ő egyike azon kevés kameruniaknak, akik a nemzet határain túlra is eljutnak.

2021-ben, a People sikere előtt Libianca a The Voice US című műsorban tűnt fel. Lenyűgözte a zsűrit SZA Good Days című dalának soulos előadásával, és bejutott az élő show-ba, mielőtt kiszavazták volna.

Ezután a People című száma vírusként terjedt a TikTok-on. Miután megjelent hivatalos kislemezként, a People a Spotify ötödik legtöbbet streamelt afrobeats száma lett 2023-ban, Libianca pedig történelmet írt, mint az első kameruni, aki bejutott a britek Top 10-es dallistájába.

Azóta fellépett a Coachellán, elnyerte a BET Best International New Act díját, első EP-jén, a Walk Awayen pedig olyan nemzetközi sztárokkal készített közös dalt, mint Chloe Bailey és Oxlade.

Libianca nem hajlandó ezt a platformot arra használni, hogy "állást foglaljon", de ez a döntés nem téveszthető össze közömbösséggel. Legutóbbi dalában, a God's People-ben azt énekli, hogy:

"Így lopunk mi a szegényektől, és elragadjuk a nép vérét".

"A szóban forgó "mi" mindkét oldalt jelenti - a kormányt és a szeparatista harcosokat" - magyarázta Libianca. Hozzátette, hogy a dalból származó bevételt, amely normális esetben az övé lenne, ehelyett a háborús áldozatokat helyben segítő szervezeteknek ajánlja fel.

Libianca négyéves korában költözött a minnesotai St. Paulból Bamendába - édesanyja úgy döntött, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, mielőtt kitoloncolnák.

Libiancának szép emlékei vannak Bamendáról. "Emlékszem, hogy mindig énekeltem, én voltam az, aki a kápolnában énekelte az énekeket" - emlékezett vissza.

Az egykor virágzó város most a jelenlegi háború középpontjában áll - a lakosok arról számolnak be, hogy mindkét oldalról gyakran gyilkolnak civileket és harcosokat. Bombázásokról, lövöldözésekről, gyújtogatásokról és a szeparatisták által elrendelt heti lezárásokról is beszélnek.

"[Bamenda] lényegében hamuvá vált... nincs ott semmi" - panaszkodott Libianca. "Gyerekkoromban olyan környezetet kaptam, amely egészséges és élénk volt. Gyerek lehettem, rohangálhattam, és nem kellett aggódnom a biztonságom miatt [Bamendában]". "Vannak gyerekek, akik most is ott vannak, akik ebbe a korosztályba tartoznak, akik elvesztették az egész családjukat, és sokan meghaltak".

Bár a háború továbbra is a fejében van, Libianca szeretne túllépni a kapott halálos fenyegetéseken - és elhatározta, hogy egy későbbi időpontban folytatni fogja a turnéját. Jelenleg egy sor európai koncertre készül, amelyek május végén kezdődnek, a múlt héten pedig bejelentette az augusztusban kezdődő észak-amerikai turnéjának új dátumait is.

"Izgatottan várom, hogy csak egy kis szeretetet hozzak és szerenádot adjak az emberek lelkének" - mondta. És bár a kameruni konfliktus továbbra is dúl, Libianca úgy véli, hogy szeretett hazájában van ok az optimizmusra.

"Sok mindentől kell megszabadulnunk. De hiszem, hogy ha az egész országból csak 100 olyan ember van, aki hozzám hasonlóan eltökélt, és elhatározza, hogy a dolgok rendbe jönnek, akkor is meg tudjuk csinálni együtt"

- jelentette ki az énekesnő.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés