Hirdetés

120 év várakozás

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Leverkusen szurkolói (meg a szüleik, meg a nagyszüleik) 120 éve vártak a pillanatra, hogy a csapatuk Bundesligát nyerjen. Generációk jöttek-mentek, Németország kirobbantott és elvesztett két világháborút, saját vezetőinek bűnei miatt szégyenkezett és romba dőlt, majd kettészakadt és újraegyesült, miközben birodalmak emelkedtek fel és buktak el Európában.

120 éve, de különösen 1979 óta, amióta csapatuk megszakítás nélkül az első osztályban játszik, a Leverkusen szurkolói türelmesen, kitartóan vártak arra a napra, hogy végre bajnoki címet ünnepelhessenek. Többször nagyon közel voltak hozzá, 1979 óta négyszer lettek ezüstérmesek, volt, hogy az utolsó fordulóban bukták el a bajnokságot (1999/2000), volt, hogy az utolsó előttiben (1996/97), volt, hogy mind a bajnokságot, mind a BL-t, mind a német kupát lett volna esélyük megnyerni, végül három ezüstéremmel kellett beérniük (2001/2002).

Pontosan másfél évvel ezelőtt úgy tűnt, még az első osztályban maradás is kétséges lehet. Néhány hónappal a BL-indulást jelentő bronzérem kivívása után 2022. októberében a Leverkusen elküldte Gerardo Seoane-t, mivel a csapat a 17., azaz utolsó előtti helyen állt a Bundesligában.

2022. október 5., szerda volt az a nap, amikor a játékosként a Liverpoollal és a Real Madriddal BL-t, a Bayern Münchennel pedig háromszor Bundesligát nyerő Xavi Alonsót kinevezték a Leverkusen edzőjének.

Már az első szezonban kiderült, hogy jó döntés volt a leigazolása, hiszen a 17. helyről az Európa Liga-indulást eredményező 6.-ra jött fel az év végére a Leverkusen. Ám ami a 2023/24-es szezonban történt, arra szavak nincsenek. Ez volt Xabi Alonso első vezetőedzői megbízatása egy első számú csapatnál – előzőleg a Real Sociedad B csapatát irányította –, vagyis az idei, Bundesliga-győzelemmel záruló idény a legelső teljes szezonja vezetőedzőként.

Xabi Alonso vezetésével a Leverkusen másfél év alatt jutott el a 17. helyről a bajnoki címig úgy, hogy 43 mérkőzés óta veretlenek. Megvan rá az esély, hogy a tündérmese folytatódik. Egyrészt a Leverkusen a bajnoki cím mellett még mindig versenyben van a német kupáért és az Európa Ligáért, másrészt Xabi Alonso néhány hete bejelentette, hogy játékosként elért sikerei két helyszíne, a Liverpool és a Bayern München csábítása ellenére egy szezont még marad a Leverkusennél. 

„Számos oka van a maradásomnak Leverkusenben. Egy év alatt nagyszerű csapatot építettünk, amelynek a legfőbb ereje a csapategységben, a jó hangulatban, a kiváló kohézióban keresendő. Ezeken felül is akadnak még egyéb okok, leginkább a játékosaim, akik nagyszerű szezont futottak és a tervünk az, hogy ezt a magot együtt tartva jövőre még jobbak leszünk, még nagyobb célokért harcolunk” – indokolta döntését a TNT Sportnak.

Természetesen nem tudjuk, hogy a Leverkusen – és Xabi Alonso – a következő szezonban felül tudja-e múlni az idei sikereit (voltak ilyen alkalmak a közelmúlt futballtörténetében, például José Mourinho portói és az Internél eltöltött milánói szezonjai). De az biztos, Xabi Alonso már most történelmet írt élete első A csapatával és valami olyat adott a Leverkusen szurkolóinak, amire azok generációk óta vártak. Mourinho egyébként talán az első volt, aki 4 évvel ezelőtt megmondta, hogy Xabi Alonsóból nagy edző lehet:

 Végül jöjjön a pillanat, amikor a 120 év utáni első bajnoki címet ünneplő Leverkusen-szurkolók – a lefújást meg sem várva – a Werder Bremen elleni ötödik gól után elözönlötték a pályát és a játékvezető a tervezettnél előbb lefújta a találkozót.

Azok között, akik vasárnap elözönlötték a pályát, bizonyára ott voltak azok, akikkel Xabi Alonso szerettette meg a csapatot, de azok is, akik évtizedek óta várnak erre a pillanatra, sőt talán – és reméljük így van – olyanok is, akik 1979 előtt a másodosztályban is kitartottak a Leverkusen mellett. A pályára berohanva magukkal vitték az elmúlt évtizedek balszerencsés szezonjainak emlékét, saját életük sikereit, kudarcait, elvesztett szurkolótársaik emlékét, akik nem élhették meg ezt a napot.

Nézzük meg ezt a videót. Benne van az a szavakkal kifejezhetetlen csoda, amit ennek a városnak Xabi Alonso és csapata adott az elmúlt nem egészen két szezonban. Ők történelmük legszebb pillanatát élik át, mi, kívülállók pedig egy korszakos zseni születését. Becsüljük meg, hogy láthatjuk. Az unokáinknak is mesélni fogunk róla.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés