Hirdetés

Bele is halhat, ha légkondit használ - súlyos figyelmeztetés jött

Garai Kitti portré Garai Kitti

A légkondikban is megtalálható legionella baktérium akár halált is okozhat. 

A legionella egy vízben, vízből képződő baktérium, ami egyébként az egész világon veszély jelent mindenkire, és már rengeteg áldozatot szedett. A legionella súlyos megbetegedést akkor okozhat, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis lényegében egy atípusos tüdőgyulladás, ami a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet. Tünetei például a láz és a száraz köhögés - írja a Ripost a laboratium.hu cikke nyomán.

A baktérium szaporodásának leginkább az olyan körülmények kedveznek, mint a 20-50°C-os vízhőmérséklet, a szükséges tápanyagok és a pangó víz (csövekben, vízrendszerben álló víz) megléte. Ilyen környezet található például egy rég használt közfürdőben vagy wellness-szállóban, étteremben, kórházban, de egy légkezelő-berendezésekben vagy légkondicionáló berendezésekben is is.

A baktérium jelenétét folyamatosan ellenőrizni kell, különösen a fürdők, éttermek és az ipari létesítmények vízrendszereinek esetében. Az otthoni klímákat azonban nem kötelező laborban ellenőriztetni, ezért is fontos, hogy időközönként szakember kitakarítsa.

Akinek van nyaralója, annak pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a következőt ajánlja: a legtöbb nyaralóban elektromos bojler biztosítja a meleg vizet. Ha bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a hónapok óta pangó vízben legionella baktériumok telepedhettek meg. Ha megnyitjuk a zuhanyt, az állott vizet kiporlasztjuk a levegőbe, és a képződött aeroszolban található legionella belélegezve akár súlyos megbetegedést is okozhat. Ezért a bojlert használat előtt alaposan fel kell fűteni (legalább 60 C°-ra) a vizet, majd a zuhanyrózsát leakasztva a zuhanytálca vagy a kád lefolyójába lassan kifolyatni legalább 2-3 percig. A kézmosónál, mosogatónál is javasolt 1-1 perc óvatos, fröccsenésmentes folyatás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés