Hirdetés

Légicsapás érte a Hamász-vezér otthonát

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az izraeli hadsereg szombaton légicsapással sújtotta a Hamász száműzött vezetőjének családi házát Gáza város szélén, és támadásokat indított az ostromlott enklávéban, ahol a humanitárius válság gyorsan súlyosbodik.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára azonnali tűzszünetet sürget, mivel az élelmiszer, a víz és a kórházak és más létesítmények áramellátását biztosító generátorokhoz szükséges üzemanyag kezd kifogyni,  írja az AP News.

„A gázai humanitárius helyzet borzalmas” – mondta Guterres péntek késő este szokatlanul nyers nyilatkozatában. "Egy egész lakosságot traumatizáltak, sehol sincs senki biztonságban.”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter péntek óta tartózkodik a térségben, és próbál megoldást találni a harcokban elfogott civilek helyzetének enyhítésére, szombaton pedig arab külügyminiszterekkel találkozik. Küldetését nehezíti, hogy Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy addig nem lehet ideiglenes tűzszünetet kötni, amíg a Hamász az általa fogva tartott összes túszt el nem engedi.

Guterres kijelentette, hogy nem felejtette el, hogy a Hamász fegyveresei lemészárolták a civileket, amikor csaknem egy hónappal ezelőtt támadást indítottak Izrael ellen, de azt is elmondta, hogy meg kell védeni a civileket és a civil infrastruktúrát. Azt is hozzátette, hogy a civileket nem szabad emberi pajzsként használni, és felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon mind a nagyjából 240 túszát.

A Hamász által vezetett gázai médiairoda szerint légicsapás érte szombat reggel a Hamász száműzött vezetőjének, Ismail Haniyehnek a családi otthonát a Gáza város északi szélén lévő Shati menekülttáborban.  A károkról, áldozatokról egyelőre nem tudni részleteket.

A Hamász magas rangú tisztviselője, Ghazi Hamad azt mondta az Associated Pressnek, hogy a házat Haniyeh két fia használja.

A ház egy szűk sikátorban található a menekülttáborban, amely a generációk során Gáza városának zsúfolt negyedévé vált. Haniyeh a Hamász alapítójának, Ahmed Jaszinnak volt segítője, aki 2004-ben halt meg egy izraeli légicsapásban. Haniyeh 2019 óta száműzetésben van.

Palesztinok százezrei vannak a városban és Gáza északi részén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés