Hirdetés

Horror áron van a lángos és a kürtős kalács a budapesti karácsonyi vásáron

Morvay Péter portré Morvay Péter

Közeleg a karácsony, itt a vásárok időszaka és az inflációnak hála, itt is elszálltak az árak. A Vörösmarty Classic Xmas menüsorában azért egyfajta étel mindenkinek elérhető lesz.

Az önkormányzat előírta ugyanis, hogy minden vendéglátónál kell, hogy legyen legalább egy olyan főétel, ami legfeljebb 1500 forintba kerülhet, és a forralt bor is egyenáras.

A karácsonyi vásár hangulata a régi, az árak viszont újak
A karácsonyi vásár hangulata a régi, az árak viszont újak

Ezen kívül mindennek meglehetősen borsos az ára. A Pénzcentrum tudósításából kiderül, hogy az egyszerűbb lángosok 1750-2450 forintba kerülnek, 

de a csirkegulyásosért már 4200 forintot kérnek, ami már szinte horror ár.

Ennél idén csak a Hungaroringen volt magasabb a lángosár, ahogy helyszíni tudósításunkból kiderült, ott találtunk 5000 forintos árcédulát is.

A kínálatot szemlélve meglehet, a karácsonyi vásárba is elkelne az árstop, amelyet legutóbb november elején bővített ki a kormány. 

A köretek közül a kenyér a legolcsóbb – egy szelet 350 forint –, majd következik a sült krumpli (1750), a savanyúság (1800), a görög saláta és a grillzöldségek (2100). A kürtős kalácsért 2200-2600, a buborékgofriért pedig 3500-4000 forintot kell fizetni.

A komolyabb ételek ára 4500 forintnál kezdődik, ennyit kérnek el például egy csirkesaslikért. A marhapörköltért 6000, a sörrel locsolt malaccsülökért 6500, a marhaoldalasért 8500 pedig forintot kell leszurkolni.

    Mit jelent a karácsony szó?

    Bővebben Bezárás

    Hivatalos nyelvészeti álláspont szerint a magyar karácsony szó eredete szláv. Mégpedig a szláv korcun, kracsun, azaz “átlép(ő)” szóból származtatják. Ez a szó arra utal, hogy amikor megtörténik a téli napforduló (a Nap átlépi a téli napfordulót), újból hosszabodni kezdenek a nappalok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés