Hirdetés

Lagzi Lajcsi egyre súlyosabb állapotban van - a zenész üzent a börtönből

Garai Kitti portré Garai Kitti

A zenész egyszereűn nem bír enni, már a mákos tésztát is le kellett turmixolnia. "Egyre gyengébb vagyok, nagyon keveset eszem, már alig vagyok képes a pépesített, turmixolt ételek elfogyasztására is" - üzente Lajcsi.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Galambos Lajos április végén végre megkezdte a börtönbüntetését a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben. A zenész állapota azonban hamar romlani kezdett a rácsok mögött, ezért átszállították Berettyóújfaluba, a börtönkórházba. Ekkor merült fel annak a lehetősége, hogy megszakíthatják a művész börtönbüntetését, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon, ám ehhez egy átfogó orvosi vizsgálatra is szükség volt. A trombitás ügyvédje azonban az orvosi eredményeket látva azt nyilatkozta korábban, hogy nem látja indokoltnak a megszakítást.

Most a zenész az ügyvédjén keresztül üzent a Blikknek: Lajcsi elmondta, hogy csak pépesített, turmixolt ételeket tud fogyasztani és egyre gyengébbnek érzi magát.

"Egyre gyengébb vagyok, nagyon keveset eszem, már alig vagyok képes a pépesített, turmixolt ételek elfogyasztására is. Nem kapok külön ételeket, ugyanazzal kell beérnem, mint a többi fogvatartottnak, csak éppen azokat a kajákat leturmixlova tudom elfogyasztani. Mindenki elképzelheti, milyen, amikor a mákos tésztából egy kocsonyás, nyúlós massza lesz, és azt kell megennem" - kezdte Lajcsi, aki azért, hogy kalóriát vigyen be a szervezetébe, kacsazsírt tesz a teájába. 

Dr. Csontos Zsolt ügyvéd is megerősítette, hogy a zenész állapota sokat romlott, mióta legutóbb találkoztak. "A büntetés-végrehajtás egészségügyi központjában két nap alatt igazolták azon súlyos betegség meglétét, amelyet korábban, a halasztási kérelem elbírálásakor a kirendelt igazságügyi orvosszakértő által bevont – nem igazságügyi szakértő – szakkonzulens, személyes vizsgálat nélkül nem látott igazoltnak - közölte.

Az ügyvéd kifejtette azt is, hogy az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Mint mondta, az elítélteknek is joguk van a testi és lelki egészséghez.

"A büntetés-végrehajtás nem jelenti azt, hogy ha valaki a meglévő betegségei mellett bevonul, akkor az aktuális egészségi állapota romolhat, vagy akár azt csak veszélyeztethetik. Ennek a jogi felelőssége a büntetés-végrehajtási intézeteket terheli. Védencemet – ahogyan egyetlen más elítéltet – sem azzal a szankcióval sújtotta bíróság, hogy az egészségével is fizessen, és tűrje el zokszó nélkül, ha az állapota romlik" - tette hozzá.

Az ügyvéd beszélt arról is, hogy megdöbbent azon, hogy újságcikkekben mejgelent, hogy védencével kezdeményezték az otthonápolási őrizet elrendelését. "Ilyen adatokat az ügyfelem nem akart megosztani a nyilvánossággal. Ez is különleges bűnügyi személyes adat, amelynek az engedély nélküli közzététele jogszabálysértő, s mind személyiségi jogi, mind büntetőjogi következményekkel járhat annak a számára, aki ezt jogosulatlanul kiszivárogtatta, illetve nyilvánosságra hozta" -  hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés