Hirdetés

Rossz hír jött a magyarok oltottságáról, sürgősen lépni kell

Nap Híre portré Nap Híre

Vészesen gyengül a védettség.

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, augusztusban Magyarországon is azonosították a koronavírus Eris nevű variánsát. Közben máris megjelent egy újabb mutáció, a Pirola

Most a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb  – derült ki a covid elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból, amit a Népszava ismertetett. Eszerint a 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). 

Összességében viszont kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül – összegezte a vizsgálatot Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója. 

Szerinte nincs különösebb ok a lazításra, a világjárvány ugyanis folytatódik. Ebben a helyzetben két lehetőségről beszélt: az alkalmazkodás, amellyel az ellátórendszer túlterheltségét próbáljuk elkerülni, illetve a kockázatok csökkentése, de a legjobb, ha a kettőt együtt csináljuk.

"A SARS-COV-2 vírus nagyon változékony és sok szempontból kiszámíthatatlan. Az is ismert, hogy a betegség ellen nincs terápia, aki megfertőződik, annak csak a tüneteit lehet kezelni. Ma már az is egyértelmű, hogy a védőoltás hatása idővel csökken, rendszeresen van szükség emlékeztető oltásra" 

– hívta fel a figyelmet. Oroszinak azonban nincs információja arról, milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet Magyarország a most következő őszi szezonra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés