Hirdetés

Küszöbön áll Novák Katalin bukása?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Politikai elemzőket kérdeztünk meg az államfő pedofilmosdatónak adott kegyelme körül kialakult botrányról.

Egyértelmű: Novák Katalin bajban van. A miniszterelnök nyilvánosan és a színfalak mögött is rommá alázta, tanácsadói sorra hagyták faképnél,  és általában is fogy a levegő körülötte.

Azt még nem tudjuk, Novák formálisan is belebukik-e a pedofilmosdató K. Endrének adott kegyelem körüli botrányba, de hogy államfői tekintélye nem, vagy nagyon nehezen helyrehozható károkat szenvedett, az már kijelenthető. 

Az államfői pozícióval és a gyermekvédelemmel sem lehet viccelni

Hivatkozás másolása

Az a kérdés, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként holnaptól tud-e bármit mondani, vagy bármit tenni, amiről nem ez a botrány jut az emberek eszébe – mondta a Naphire.hu kérdésére Ruff Bálint politikai elemző, a Vétó műsorvezetője.

Ruff Bálint szerint van olyan pozíció, amelyben az ilyen fajta hibát nem lehet megmagyarázni, sem morális, sem politikai szinten. Még az Orbán-rendszerben is vannak következmények bizonyos területeken – mondta az elemző, hozzátéve: szűk tér maradt, ahol ezek a következmények érvényesülnek de a köztársasági elnöki pozíció az ilyen, és a gyermekvédelem kérdése pláne ilyen.

Ruff emlékeztetett rá: a gyermekvédelmet a Fidesz emelte fel erre a szintre és csinált belőle politikai terméket, mert látta, hogy a magyar társasalom erre nagyon fogékony. Ennek voltak pozitív részei, mint a gyermekvállalás és -nevelés ösztönzése és támogatása, a negatív része pedig a gyermekvédelem furkósbotként történő használata volt. Ez utóbbi ütött vissza szerinte most Novák Katalinra. 

Orbánon kívül mindenki más lecserélhető

Hivatkozás másolása

Az államfő esetleges távozása ugyanakkor azt jelezné Ruff szerint, hogy minden kérdésben, ami a főhatalmat veszélyezteti, a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor azonnali korrekciót képes végrehajtani. Orbánon kívül mindenki más lecserélhető, ha veszélyezteti a sikert – hívta fel a figyelmez az elemző.

Kipukkadt a politikai termék

Hivatkozás másolása

Ruff Bálint szerint Novák Katalin egy politikai próbálkozás volt, egy politikai termék, akit a 2022-es kampány részeként épített fel a Fidesz mint köztársasági elnökjelöltet. Megmutatták vele, hogy az idős Róna Péterrel szemben a másik oldalon egy sok nyelvet beszélő, sokgyermekes édesanyát tudnak kiállítani, aki néha látszólag ellentmond Orbán Viktornak, elutazik Kijevbe, az Alkotmánybíróság elé küld néhány törvényt. Ez a politikai termék kipukkadt, és nem javítható – összegezte a helyzetet Ruff Bálint. 

Szalonképtelenné vált a magyar államfő

Hivatkozás másolása

Nincs visszaút Novák Katalin számára – mondta kérdésünkre Nagy Attila Tibor politikai elemző. Szerinte Novák Katalin szalonképtelenné vált, értelmes, magára valamit adó politikus nem mutatkozik meg vele nyilvánosan sem belföldön, sem külföldön.

Novák Katalin az elmúlt két évben számos országban tudta képviselni Magyarországot, de a jövőben azon külföldi államfők, akiknek van politikai érzékük, nem fognak vele mutatkozni – szögezte le az elemző.

Nagy Attila Tibor szerint az örmény elnök már átkozza a percet, hogy elfogadta Novák meghívását, és a közös sajtótájékoztatójukon végig kellett hallgatnia, ahogy Csuhaj Ildikó, az ATV munkatársa szembesíti a pedofilmosdató K. Endrének adott kegyelem körüli botránnyal Novák Katalint. 

Ami az itthoni politikai életet illeti, azzal kapcsolatban Nagy Attila Tibor feltette a kérdést: ki az az őrült, aki Novák Katalinnal nyilvánosan megjelenik?

Már meg is kérték, hogy távozzon?

Hivatkozás másolása

Az elemző arra számít, hogy Novák Katalin hazajön a katari vizes vébéről és hétfőn benyújtja a lemondását. Ha nem nyújtja be és marad, akkor az EP-kampány fő témája Novák Katalin botránya lesz – tette hozzá Nagy Attila Tibor, aki emlékeztetett arra is, hogy Novák Katalin fideszes politikus volt hosszú éveken át, ezért politikai tehertétel a Fidesz számára. A maradása olyan zörej lenne a Fidesz kampányában, amely szavazatveszteséget jelenthetne a párt számára az EP-választáson, hiszen még a fideszes szavazók jelentős része szemében is botrány, ami történt.

Nagy Attila Tibor úgy látja: Novák Katalint meg fogják kérni, hogy távozzon, sőt ez szerinte már meg is történt. Orbán Viktor és a Fidesz egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy Novák Katalin a tisztségében maradjon, ezért ha kell kockacukorral, ha kell korbáccsal, de rá fogják venni a távozásra.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés