Hirdetés

Különleges év köszönt be Kínában

Nap Híre portré Nap Híre

A Sárkány évét köszöntik ezekben a napokban Kínában, illetve a külföldön élő kínaiak. A kínai holdújév, azaz a tavaszünnep Kína legnagyobb és legfontosabb ünnepe. A hagyományokról és szokásokról az ATV Keleti Szemle című műsorában beszélt Salát Gergely Kína-kutató és Li Zhen Árpád műfordító.

„Ez az ünnep olyasmi mint nálunk a karácsony és a szilveszter összevonva” – kezdte részletezni a kínai holdújév hagyományait Salát Gergely, hozzátéve, hogy míg régen ez két hétig is eltartott, mára már csak egy hétig tart. Továbbá ez az az ünnep, amikor a családok összeülnek, közös étkezéseket szerveznek és petárdáznak is. A Kína-kutató kiemelte, a régi Kínában ez volt az egyetlen alkalom a pihenésre, de ez nagyjából most is így van. Ilyenkor leáll az államigazgatás és leáll a gyártás is. Egyedül a szolgáltatói szektor dübörög.

Li Zhen Árpád azt emelte ki, hogy idén a Sárkány évét ünneplik Kínában. A sárkány pedig a császárnak a jelképe Kínában, ezért fenséges jelentése van. A hagyomány szerint a sárkány éve mindig különleges, ilyenkor nagy dolgok történnek, ami nem biztos, hogy minden esetben jót jelent. De az biztos, emelték ki a műsor vendégei, hogy ilyenkor, ha valaki sikeres vállalkozást szeretne, akkor annak alapítását mindig a sárkány évére időzítik, de a születésszám is látványosan megugrik a sárkány évében.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés