Hirdetés

Tényleg meg lehet úszni a gyorshajtási bírságok befizetését Magyarországon?

Nap Híre portré Nap Híre

Hiba van a rendszerben, ennek köszönhetően pedig sokan ki tudják cselezni a gyorhajtásért kapott büntetéseket. 

A gyorshajtások miatt kiszabott bírságösszeg az elmúlt öt év alatt elérte a 112 milliárd forintot, amiből több mint 24 milliárd forintnyit nem fizettek be a megbüntetett járművezetők és üzemben tartók – derül ki a Vezess által az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kikért adatokból. Az autós oldal azt is megvizsgálta, hogyan sikerül kibújni a bírságok alól – írja a Hvg

Az egyik módszer, mint írják, az, hogy csak egy részét fizetik be az összegnek átutalással. Példaként hozzák a legjellemzőbb, 30 ezer forintos bírságtételt. Ilyenkor 25 100 forintot fizetnek csak sokan, nem véletlenül. A rendőrség válasza szerint ugyanis a fennmaradó 4900 forint végrehajtására – megfelelő jogszabályi rendelkezés hiányában – nincs mód. 

A rendőrség válasza szerint ugyanis a „25 100 forintot részbeni teljesítésnek kell tekinteni, annak megfizetése nem minősül szabálytalannak vagy érvénytelennek, ezért visszautalására nem lehet törvényesen intézkedni és a Szabs. tv. 12. § (1) bekezdésére figyelemmel a helyszíni bírságot, illetve a pénzbírságot nem lehet elzárásra átváltoztatni. A fennmaradó 4900 forint tekintetében a végrehajtás elévül”.

A Belügyminisztériumot és az adóbevételekért felelős Pénzügyminisztériumot is megkereste a Vezess, miért van ez így, de egyelőre nem kaptak választ. A rendőrség pedig nem tudta megmondani, hogy például a 2023-ban kiszabott bírságok közül mennyinél fordult elő az összegnek csak részbeni teljesítése.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés