Hirdetés

Minél pufibb, annál jobb: a gömbölyded kölyök legyőzheti a veteránokat a Kövér Medve Héten?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Testsúlya közel 7000%-kal nőtt születése óta, ami egyébként kevesebb mint egy évvel ezelőtt volt. Most ez a 806 Jr néven ismert, 31 kilóval született tavaszi kölyök az idei Kövér Medve Hét versenyen a bajnokok ellen száll harcba.

A népszerű online esemény, amelyet 2014-ben Mike Fitz egykori parkőr alapított, Alaszkában afféle jelenséggé vált: tavaly több mint egymillió szavazatot adtak le a legkövérebb medvére - írja a BBC

A sorsoláson kiválasztanak 12 medvét, ők kerülnek a Kövér Medve Hét versenyzői közé, a rajongók pedig online szavazással döntenek, melyikük legyen a győztes. 806 Jr, akit rövid pofájáról és már-már Disney-mesefilmbe illő, bújós kedvességéről lehet felismerni, már most a 2023-as Kövér Medve Junior bajnok - de vajon fel tudja-e venni a versenyt a tapasztaltabb "veteránokkal"?

A 2023-as verseny jelenlegi favoritjai között van 480 - azaz Otis -, egy 27 éves, nagyjából 1200 kilós barnamedve, és 747 - azaz Colbert -, egy kétszeres Kövér Medve Hét-bajnok, aki nagyjából ugyanennyi kilót nyom.

A verseny során nem számít a medvék neme, mérete vagy kora, mondja Mike Fitz, aki most az explore.org természettudósa, amely 24 órás élő közvetítést tart fenn a medvékről.

A katmai barna medvéknek körülbelül hat hónap alatt egy évnyi táplálékot kell elfogyasztaniuk, hogy elegendő zsírt tudjanak elraktározni a tél átvészeléséhez.

"Egy jó napi fogás egy medve számára körülbelül 10 lazacot jelent" - mondja Fitz. "De ennél sokkal többet is megesznek."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés