Hirdetés

Óriási bajban vannak Orbánék, újabb kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság hazánk ellen

Nap Híre portré Nap Híre

Most a lombikkórházak államosítása miatt indult eljárás Magyarország ellen.

Mint ismert, 2019 karácsonya előtt kezdődött meg a magyar meddőségi centrumok államosítása, ugyanis akkor jelentette be az Orbán-kormány, hogy 6 magánklinikát is állami kézbe vesznek, és ingyenessé teszik a kezeléseket, szűrővizsgálatokat és a gyógyszereket. A döntést akkor azzal indokolták, hogy hatékonyabb, ha az állam kezébe veszi a reprodukciós eljárásokat, ugyanis jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Most azonban az a hír érkezett, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen a lombikkórházak államosítása miatt.

A Bizottság kiemelte, hogy a kormány intézkedése sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek a letelepedés szabadságra vonatkozó 49. cikkét. A magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban - idézi a Bizottság közleményét a 444.hu.

Hozzátették azt is, hogy a korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal.

A Bizottság felszólító levelet küldött hazánknak, az Orbán-kormánynak pedig két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon erre és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor komoly pénzbüntetést szabhatnak ki Magyarországra, sőt akár európai bírósági eljárás is indulhat az ügyben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés