Hirdetés

Rekord ideig, 613 napig volt koronavírusos ez a férfi: a szupermutánst már nem tudta legyőzni

Garai Kitti portré Garai Kitti

A vírus a férfi szervezetében folyamatosan mutálódott. 

Tavaly ősszel meghalt az az amszterdami férfi, aki rekord ideig, 613 napig folyamatosan szenvedett a koronavírustól. A 20 hónapos, "magas vírusterheléssel" járó fertőzés vélhetően a leghosszabb, amelyet az orvosok valaha is feljegyeztek.

Az orvosok szerint a férfinak a súlyos immunbetegsége és a rákos megbetegedése miatt nem volt elég fehérvérsejtje vagy antitestje a vírus elleni küzdelemhez. Bár a legtöbb ember maximum néhány hét alatt túljut a koronavíruson, de a férfit még a vakcinák és a folyamatos orvosi kezelés sem tudta kigyógyítani belőle. Többször is kórházba kellett szállítani a tünetek súlyos hullámai miatt.

A meg nem nevezett beteg egy szupermutáns, egyedi, új változatot hordozott, miután a vírus ilyen sokáig képes volt mutálódni a testében. A Sun azt írja, nincs jele annak, hogy bárki másnak átadta volna a szupermutánst. A férfi 2023 őszén halt meg, miután egy vérbetegség is kiújult nála.

Magda Vergouwe orvostanhallgató, a hollandiai Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának munkatársa ebben a hónapban az ESCMID globális kongresszuson fogja bemutatni a férfi esetét. "Az immunhiányos betegeknél az elhúzódó fertőzések sokkal gyakoribbak, mint a teljes lakosság körében. És ez tartós fertőzés kockázatát is magában rejti, ugyanis a kiterjedt evolúció miatt egyedi vírusvariánsok alakulhatnak ki " - mondta Vergouwe. 

Egyébként a legyengült immunrendszerű betegek még most is rendszeresen kapnak koronavírus-vakcinát, mivel  ők vannak a legnagyobb betegségkockázatnak kitéve, még évekkel a világjárvány után is.

2022-ben a londoni Guy's és St Thomas' kórház orvosai közölték, hogy egyik betegük 505 napig volt fertőzött - ez akkoriban rekordnak számított. Az 59 éves brit beteg végül meggyógyult.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés