Hirdetés

Covidos voltál évekkel ezelőtt? Súlyos problémától szenvednek sokan még ma is

Nap Híre portré Nap Híre

Rengeteg ember számolt be arról, hogy hogy a koronavírus óta sokkal zavarosabbak és intenzívebbek az álmaik, és kevésbé alszanak jól.

A Silentnight alvásszakértője, Dr. Nerina Ramlakhan szerint a mélyebb alvás és a zavaros álmok a világjárvány átélésével járó szorongás megküzdési mechanizmusa lehet - írja a Joy.

"Az, ahogyan jelenleg élünk, masszívan befolyásolja azt, ahogyan alszunk. Akkor alszunk jól, ha az életünk rendben van. A legmélyebb félelmeink és szorongásaink elől nem tudunk elbújni álmunkban sem, és ez abszolút érvényesül ebben az időszakban, hiszen nehéz időket élünk. Alig vagyunk túl a koronavírus megpróbáltatásain, ismét szembekerültünk egy sok olyan aggasztó hírrel, amelyek nyugtalanítóak" – mondja Dr. Ramlakhan, majd így folytatja:

"A zavaros és túlságosan élénk álmok azt jelenthetik, hogy sok mély érzelmi munka és gyógyulás zajlik bennünk, aminek hatására reggel fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Ez több REM-alvást jelent, ami kevesebb mély alvással jár. Különböző okokból álmodunk - hogy feldolgozzuk a napi információkat, hogy értelmet adjunk az érzelmi felfordulásoknak, traumáknak és stressznek, valamint, hogy feldolgozzuk kreativitásunkat. Az álomfolyamat segít nekünk az emlékek rendszerezésében, a tanulás megszilárdításában és az élet értelmezésében" - mondta.

Dr. Ramlakhan hangsúlyozza, hogy minden gondolat, viselkedés és döntés, amit napközben teszünk, az hatással van arra, hogy mi történt, amikor éjszaka aludni próbálunk. 

Mit tehetünk a több és jobb mélyalvásért?

Hivatkozás másolása

Dr. Ramlakhan szerint nem szabad félni az álmoktól, inkább vezessünk naplót és írjuk le, hogy érezzék magunkat. A meditációs technikák is segíthetnek napközben és este lefekvés előtt is. "Minél több időt fordítunk napközben arra, hogy nyugodtak maradjunk, annál valószínűbb, hogy éjszaka tiszta és mély alvásunk lesz. A rendszeres meditáció vagy mindfulness gyakorlatok szintén segíthetnek az idegrendszer megnyugtatásában, így az álmok kevésbé lesznek nyugtalanítóak.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés