Hirdetés

Brutális kórháztűz a fővárosban, rengeteg a halott, a tűzoltók a helyszínen

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Brutális tűz pusztított egy pekingi kórházban a minap, ami során 29 ember vesztette életét. Ez volt a kínai főváros legsúlyosabb tűzesete az elmúlt 20 évben.

A beszámolók szerint azért volt a tűzesetnek ilyen sok áldozata, mert a kórházban főleg olyan betegeket ápoltak, akik amputációs műtéten estek át, így esélyük sem volt a menekülésre. A közösségi médiában terjedő felvételek azt mutatják, hogy több beteg ijedtségében kiugrott az ablakokon, míg mások a külső klímaberendezéseken egyensúlyoztak, miközben a mentésre vártak.

Az egészségügyi személyzet amint észlelte a tüzet, hangosbeszélőn szólították fel a csapdába esett betegeket, hogy maradjanak nyugodtak és várják meg, amíg kimentik őket. Később a belső térről közzétett képeken kiégett ágyak, elkormozódott ablakok és megfeketedett falak látszottak - írja a Bors.

Nemcsak az életek elvesztése, hanem a média szörnyű hallgatása is megdöbbentő, utóbbi ráadásul csak szemlélője volt az incidensnek

- írta egy felháborodott pekingi lakos a közösségi oldalán a tűzesetet követően. A tűzoltók a riasztás után fél órával már eloltották a lángokat, a mentők pedig mintegy 70 beteget evakuáltak. Őket más kórházakban helyezték el. Azonban a betegek adatait nem jegyezték fel, így több hozzátartozó azt sem tudja, hogy szeretteik életben vannak-e vagy sem.

Még nyolc órával később sem tudták megmondani a sérültek és a halottak nevét

- panaszkodott egy aggódó hozzátartozó, akinek a bent fekvő idős rokonánál nem volt telefon. 

Az előzetes vizsgálat szerint az épület korszerűsítési munkálata során keletkezett szikrák gyújtották meg a szintén a felújításhoz a helyszínen felhalmozott festékeket, amik nagyon gyorsan lángra kaptak. A pekingi rendőrség máris őrizetbe vett 12 embert, köztük a kórház igazgatóját és a munkálatokat felügyelő cég vezetőjét. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés