Hirdetés

Nagy baj történt a világtól elzárt Kisorosziban, be kellett vetni a honvédségi helikoptert

Nap Híre portré Nap Híre

Dömösnél a határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál, Kisorosziban be kellett vetni a honvédségi helikoptert egy rosszulléthez – mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vasárnap reggeli árvízvédelmi sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Rétvári Bence elmondta: a kutak, csatornarendszerek figyelése folyamatos, és Dömösnél eltérést tapasztaltak a határértéktől. A víz forralást követően fogyasztható, de csecsemőknek és kisgyerekeknek palackozott víz fogyasztását ajánlják. Hozzátette: a Duna vize jelenleg nem tiszta, a vízzel történő érintkezés után a bőrfelületet fertőtleníteni kell.

Az államtitkár ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a töltések állapota napról napra változik, ezért továbbra se menjen senki se gyalog, se járművel ezekre. Felhívta a figyelmet az elárasztott utak veszélyeire is, hiszen a víz alatt lehetnek olyan tárgyak, amelyek balesetet okozhatnak. Hét vármegyében 52 településen folyik árvízi védekezés, 36 út teljesen, kettő részlegesen le van zárva – tudatta.

Hozzátette: 11 vármegyében többszörözték meg a védekezők számát, a katasztrófavédelmi munkatársak 24/24 órás munkarendre való átállása jó döntés volt, így az átcsoportosítás is megoldott. Így 1500-zal tudták növelni a védekezők számát, az átvezényeltek száma nagyjából 500 ember - közölte az MTI. 

Rétvári Bence elmondta, elzárt településrész három van: Baján a Pandúr-sziget, Adonynál Lórév árvízzel veszélyeztetett területét, valamint Hartánál a Duna-sziget üdülőterületét zárták le. Itt a kapcsolattartás és a segítség folyamatos – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy Közép-Európában 28 áldozata van az áradásoknak. Magyarországon ezt „továbbra is sikerült kivédeni”, ami köszönhető a védekezésben részt vevők munkájának.

Arra a kérdésre, hogy önkéntesek jelentkezését várják-e a védművek elbontásához, Rétvári Bence azt válaszolta: az önkormányzatok saját hatáskörben fogják eldönteni, hogy a vízügyesek és katasztrófavédelmi egységek mellé kér-e és milyen segítséget kérnek a civilektől. Kérdésre elmondta azt is, hogy az unió rendkívüli felülete nem nyílt meg az eddigi árvízi segítségnyújtást illetően, eddig az országok egymást segítették.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója azt közölte, hogy tovább emelkedett az állami védvonal hossza, jelenleg 755 kilométeres. A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek létszáma megközelíti a 2000 főt. A Szigetközben megtörtént a tetőzés, de továbbra is harmadfokú a készültség – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy a vízgyűjtő területen legfeljebb 15 milliméteres esőre számítanak, amely nem eredményez majd problémát.

Tájékoztatása szerint a következő időszak legnagyobb feladata az ideiglenes védművek visszabontása lesz. Mint mondta, először azokat bontják el, amelyek a magas vízszint ellen nyújtottak védelmet, legutoljára pedig azokat, amelyek a szivárgástól védenek és a tartós terhelés ellen épültek ki.

Láng István az óbudai Nánási úti védművel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, ismeretei szerint a főváros döntése értelmében a Nánási út-Királyok útja vonalat erősítik meg. Hozzátette: a főváros által elkészített terveket egyeztetni kell, hogy alkalmasak-e a megvalósításra.

Kisoroszi elzárva a világtól

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, nagyon nehéz helyzetbe került Kisoroszi, ugyanis a Duna teljesen elvágta a települést a külvilágtól. Arról is beszámoltunk, hogy Havas Henrik is a víz által körülzárt Kisorosziban ragadt, ám azt mondta, boldog-boldogtalan aggódik miattuk, és bár ez nagyon kedves, de őt k*rvára nem érdekli.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés