Hirdetés

Kínai kém lehetett az AfD EP párt egy tagja Németországban

Nap Híre portré Nap Híre

Őrizetbe vették az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt európai parlamenti (EP-) listavezetőjének egy munkatársát, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kína javára kémkedett Németországban - jelentette be a német ügyészség kedden.

Az ügyészségi közleményben Jian G.-ként azonosított férfit azzal vádolják, hogy az Európai Parlamentben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiekről kémkedett Peking megbízásából. Az Európai Parlament honlapján a jobboldali AfD EP-választási listáját vezető Maximilian Krah asszisztenseként van feltüntetve Jian Guo, aki 2019 óta dolgozik Brüsszelben Krah mellett.

A német ügyészség szerint a német állampolgárságú gyanúsított "a kínai titkosszolgálat alkalmazottja". Januárban több alkalommal is átadott információkat az összekötőjének az Európai Parlamentben folytatott egyeztetésekkel és határozatokkal kapcsolatban. Hétfőn vették őrizetbe Drezdában, otthonát a hatóságok átkutatták. Michael Pfalzgraf, az AfD szóvivője "nagyon nyugtalanítónak" nevezte az ügyet.
    

A német ügyészség szerint a német állampolgárságú gyanúsított "a kínai titkosszolgálat alkalmazottja". 
    

Januárban több alkalommal is átadott információkat az összekötőjének az Európai Parlamentben folytatott egyeztetésekkel és határozatokkal kapcsolatban. Hétfőn vették őrizetbe Drezdában, otthonát a hatóságok átkutatták. Michael Pfalzgraf, az AfD szóvivője "nagyon nyugtalanítónak" nevezte az ügyet. Nancy Faeser belügyminiszter alapos vizsgálatot sürgetett, és "nagyon komolynak" nevezte az AfD-politikus munkatársával kapcsolatban megfogalmazott vádakat.

"Ha bebizonyosodik, hogy az Európai Parlamenten belül kémkedést folytatnak Kína javára, az belső támadás az európai demokráciára nézve" - jelentette ki Faeser. A Zöldek EP-képviselőcsoportja az eset kapcsán azt követelte, hogy az Európai Parlament gyorsított vizsgálatot folytasson arról, történik-e külföldi befolyásolás az intézményben. 

"Még a júniusi választások előtt látni akarjuk az előzetes eredményeket" - közölte Terry Reintke, az Európai Zöld Párt kampányát irányító EP-képviselő, hozzátéve, hogy "önkényuralmi rendszerek - mint például Kína és Oroszország - aktívan igyekeznek aláásni a demokráciát Európában". "Az állítólagos kínai kémkedés veszélyének teóriája nem újdonság az európai közvéleményben" - reagált a letartóztatásra Pekingben a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki "a Kína és Európa közötti együttműködés légkörének lerombolását célzó rágalomnak" nevezte a Jian G-t illető vádakat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés